Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Александър Язов стана шампион на първи кръг V1 Challenge България на писта Дракон


Публикувана: понеделник, 22 юни 2015 г.

Първият кръг от шампионата V1 Challenge България се проведе на реновираната писта Дракон в село Калояново до Пловдив, която в неделя празнува своя 10-годишен юбилей. Публиката стана част от истински автомобилен спектакъл, в който взеха участие видни шампиони по автомобилизъм и моторни спортове.

Състезанието с мощните Volkicars бе специалната изненада на новото трасе, където премериха сили 7 пилоти – петима от България и двама представители от Турция.

Шампионът по дрифт Александър Язов взе купата за първо място на откриването на V1 Challenge България тази година. След оспорвана надпревара Григор Григоров застана на втора позиция на почетната стълбица, а след него трето място зае – Симеон Донов. На четвърта и пета позиция се наредиха гостите от Турция - Къванч Оздемир и Айдънджан Атаберг, шесто място зае 19-годишният Стоян Божков, а на седмо се класира – Павел Цонев.

Специалната награда на DHL за най-бърза обиколка заслужено получи Симеон Донов, който постигна завидното време от 53.544.

Още на квалификациите, които определят позициите на състезателите на стартовата решетка, се разрази напрегната надпревара между всички участници, водени от спортния хъс за победа. Те подредиха пилотите за първата част от състезанието в следния ред: Симеон Донов (54.156), Григор Григоров (54.272), Къванч Оздемир (54.698), Александър Язов (54.822), Айдънджан Атаберг (55.546), Стоян Божков (55.653) и Павел Цонев (58.477). Надпреварата започна с масов старт.

Още в самото начало на първата част от състезанието се разрази напрегнат двубой между Язов и Донов, в който те си разменяха първата позиция. Григоров атакува, за да заеме преднина. Битката между Язов, Григоров и Донов се водеше изключително професионално, а те пилотираха Волкикарите умело. Но в края на този етап първа позиция зае Донов, втора – Язов, а трети остана Григоров. Борба имаше и между двамата турски пилоти - Айдънджан Атаберг и Къванч Оздемир, но последният загуби контрол над колата и отпадна от първото състезание. Развоят на състезанието подреди Стоян Божков на четвърта позиция, Атаберг на пета, шести стана – Цонев, а накрая остана Оздемир.

Григор Григоров и Александър Язов се впуснаха в ожесточен автомобилен двубой във втората част от състезанието с крайна цел – купа за първо място. На финала Язов успя да заеме първа позиция, постигната убедително и с голяма преднина спрямо останалите. На второ място заслужено спечели Григоров. Турските пилоти продължиха да се конкурират помежду си, но Оздемир излезе преди Атаберг. Стоян Божков отпадна от този етап на състезанието, тъй като лилавата му Volkicar излезе от състезателното трасе и той не успя да продължи в надпреварата. Накрая трети се класира Оздемир, четвърти стана неговият сънародник – Атаберг, пети се нареди Цонев, а след него шеста и седма позиция заеха съответно – Донов и Божков.

Hyundai предостави най-новия състезателен автомобил Hyundai i20 Coupe R1, който влезе в ролята на safety car и преди всяко Volkicar състезание проверяваше дали трасето е безопасно за състезателите. Подготвеният за едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, бе пилотиран от Симеон Симеонов, най-младия пилот. Силният дъжд на пистата по време на шампионата доказа качествата на обновеното трасе и не попречи състезателите да покажат най-доброто от своите автомобилни умения.

В двудневния празник на писта Дракон зрителите станаха свидетели както на оспорваната надпревара на пилотите, така и на атрактивни автомобилни демонстрации, като специалното Volkicar шоу с участието на Мис Автомобилизъм и нейният отбор от красавици от Hyundai.

DHL и Lassa направиха специален подарък на няколко фена от публиката – адреналиново участие в дрифт-такси, управлявано от шампиона Павлин Пенев.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО