Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 3
Анна Мутавска, художник
Анна Мутавска, художник
2 / 3
,,БЪДЕЩЕТО“ на Анна Мутавска, определяна като съвременната "Герника" на Пабло Пикасо
,,БЪДЕЩЕТО“ на Анна Мутавска, определяна като съвременната "Герника" на Пабло Пикасо
3 / 3

Анна Мутавска кани на самостоятелна изложба в галерия "Ромфея"

Автор: Огняна Генева
Публикувана: понеделник, 15 май 2023 г.

Пловдивската галерия "Ромфея" е домакин на втората самостоятелна изложба-живопис на младата художничка Анна Мутавска.

https://gustomedia.bg/articles/plovdivchanka-ot-burgas-pokori-kanada-s-budeshteto-22-02-2023?fbclid=IwAR3d4Tx4aV9JHAIYqAja57QFZlkap9SHT1cnENImIe7a6yIXmnBCmQsYIdQ

Експозицията, озаглавена "Тя", ще бъде открита официално от 18.30 часа на 19 май, когато рожден ден празнува Мутавска. 

Изложбата ще бъде открита от художничката Вихра Грогорова, често наричана от журналистите "изкуствовед", заради протегнатата ѝ ръка към талантливите млади творци. 

Ето как тя вижда платната на Анна Мутавска:

"ПЪСТРИЯТ СВЯТ НА АННА МУТАВСКА

Когато попаднете в пъстрия свят на Анна Мутавска най-напред чувствате известна обърканост от многообразието та тематични, жанрови, стилови, колоритни и дори чисто технологични търсения. Така че на зрителя ще му се наложи да открива и класифицира сам това пътешествие. Ориентир ще ви е най-вече фактът, че става дума за млад човек, отворил сравнително наскоро тежките порти на живописното царство. Но пък младостта е точно времето за лутане, търсене, натрупване на впечатления и обич. Времето когато всичко е крайно любопитно и вълнуващо. Утвърдените автори добре познават от младите си години това състояние и тайничко си припомнят с носталгия моментите, в които всяко ново откритие, всяка мазка на четката носят елемент на изненада и откривателство. После идва рутината и относителното спокойствие да се движиш по отъпкан  от самия теб път, за добро или за зло с предизвестен край. Рутината има две лица – тя дава и отнема едновременно.

Тези нейни невинни пориви ще ви отведат до морето в изчистени и прецизни пейзажи с обобщено небе и спокойни до огледалност води, където ви чакат лодките. Те са буквално портретувани, всяка с ярката си индивидуалност, а красивите им отражения се преплитат със слънчевите. Едното символно послание на лодката е път, а другото е пристан, надежда, мъничък остров в световния океан.

Има и много пейзажи, в някои от тях също присъства водата – от много реалистични до напълно условни. В първите колоритът съответства на действителността понякога буквално. Не се успокоявайте веднага, защото още в следващата картина ще бъдете положени на границата между реалността и фантазията. Появяват се митични създания, видения – плод на въображението, които съжителстват някак естествено с чисто декоративни елементи и символични персонажи. 

Има и чисто условни композиции, комбинации на произволни групи обекти в общ абстрактен обект. Елементи, в които ще доловите лицау котки, части от портретни изображения, неразпознаваеми форми, привидно несъчетаеми до несъвместимост елементи в една композиция. Именно по този механизъм се формират сънищата и и подсъзнателно ги възприемаме като нещо познато, макар и понякога малко плашещо.

В живописните си откровения Анна съвсем по женски ( в най-добрия смисъл!) отдава нужното внимание и на цветята, събрани в плътни, пищни каскади. В някои от тези картини авторката подхожда към формообразуването и цветовото решение като към десен на класическа коприна.

Колоритът в творбите често очевидно следва идеята и сюжета. Ще се насладите на безброй вариации на ярки и контрастни тоналности, които мирно съжителстват с изискан плътен земен и/или  неутрален избор на цветова гама.
Цялото това разнообразие и експериментаторски дух, съчетано със своеобразен наив и много ярък темперамент може да изглежда необичаен избор за дебют, тъй като твърде честно показват колебания, лутания и внезапни находки, а повечето художници предпазливо избягват този подход. Явно защото дълбоко в себе си художниците сме деца, които неистово жадуват бързо да пораснат. Анна Мутавска по-скоро интуитивно показва откровено себе си в тази изложба като „Homo ludens“ – играещият човек, което като че ли е най-верният подход, защото само играещият създава. Животът и изкуството са игра. Художникът е вечно дете, а играта продължава."

Изложбата "Тя" може да бъде разгледана в галерия "Ромфея" до 15 юни. 

От септември Мутавска ще бъде възпитаничка на Испанската академия по изкуствата, а в средата на ноември ще участва със свои платна в изложба в Ню Йорк.

Малцина знаят, че Почетно жури на Фестивала на Глобалния алианс за мир в Канада през 2022г., определя картината ѝ ,,БЪДЕЩЕТО“ (пресъздаваща конфликта между Русия и Украйна), като съвременната ,,ГЕРНИКА“ - най-значимата картина на знаменития Пабло Пикасо.

 

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО