Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 25 юни 2024 г.
вторник, 25 юни 2024 г.
1 / 3
Антоанета Караиванова
Антоанета Караиванова
2 / 3
Антоанета Караиванова
Антоанета Караиванова
3 / 3
Антоанета Караиванова
Антоанета Караиванова

Антоанета Караиванова: един изпит за инженер и 250 загребвания за медал на универсиадата в Полша


Публикувана: четвъртък, 10 август 2023 г.

Студентката от Техническия университет – филиал Пловдив Антоанета Караиванова се е устремила към две големи цели в живота си. До два месеца тя ще защити дипломна работа, за да стане инженер и ще направи най-бързите 250 загребвания със своята академична лодка, за да вземе медал от универсиадата в Бидгошч-Полша. А дотогава? Всеки ден правя по две тренировки, стажувам в най-голямата фабрика за ски в Чепеларе и пиша дипломната си работа на тема „Ситопечат в производството на ски“, разказва Антоанета Караиванова.

Дипломантката от специалността  „Дизайн и печатни комуникации“ в Техническия университет – филиал Пловдив идва в Пловдив в 6-ти клас. За да тренира академично гребане. Записва се да учи в спортното училище „Васил Левски“ и за първи път в живота си се качва на единична академична лодка – скиф. На нея продължава и досега в леката категория, като се състезава за Гребен клуб „Черпоков“ - Пловдив. След спортното училище Антоанета Караиванова се ориентира към ... инженерните науки в Техническия университет – филиал Пловдив. „Исках да уча нещо различно от спорта, така пред мен се откриваха нови перспективи за кариера. А и активният спорт е до време.“ - споделя тя.

В първи курс преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив се запознават с новите студенти и ги карат  да се представят: откъде са, какво са учили, с какъв успех влизат във висшето учебно заведение. „Бях малко смутена, защото доста мои колеги бяха завършили математически и езикови гимназии, а аз – спортно училище. Оказа се обаче, че съм получила доста добри основи особено по математика. Разбрах го, когато започнахме да учим висша математика. Не беше лесно, но я разбирах, без да вземам частни уроци. И когато навлязох в специализираните дисциплини по моята специалност, тогава вече ми беше много интересно и приятно да ги уча.“ - споделя бъдещият инженер Караиванова.

Резултатите на младото момиче показват, че спортът не е пречил на учението й в университета. Както и обратното.  Гребането ме учи на ред, дисциплина и воля - всички тези качества ми помагат много в инженерната ми професия, обяснява Антоанета Караиванова. По време на следването си тя живее в общежитията на Техническия университет – филиал Пловдив, получава стипендия за висок успех, а през миналата година е получила и спортна стипендия.

Тази година универсиадата по гребане е в Полша, град Бидгошч от 6 до 10 септември. На нея студентката от Техническия университет – филиал Пловдив ще се състезава на скиф – лека категория и на скиф – тежка категория. За състезанието се готви усилено – с двуразови тренировки през цялото лято. Преди европейската универсиада ще участва и на  регата в Чехия. В момента тренирам по програма, която ми изготви треньорът на националния отбор Румяна Нейкова, за което съм й много благодарна, споделя Антоанета Караиванова. Желаният приз от универсиадата обаче не е единствен в спортната кариера на състезателката.

Тя е многократна републиканска шампионка в различни дисциплини на академичното гребане – скиф, двойка скул, четворка скул и осморка. Имам златни и бронзови медали от международни регати в Хърватска, Словения. Бронзова медалистка е от балканско първенство на двойка без кърмчия и осморка. През 2023 година тя взе участие на международна регата "Виена", Австрия. От австрийската столица Антоанета Караиванова се завъърна с два сребърни медала - на скиф лека категория и на двойка скул лека категория при жените плюс едно шесто място на скиф тежка категория при жените.

Източник: Gustosport.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Колумбия Колумбия title= 01:00 Колумбия Парагвай https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Бразилия Бразилия title= 04:00 Бразилия Коста Рика https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
АУ