Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 25 юни 2024 г.
вторник, 25 юни 2024 г.
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Четвъртият „Фестивал на пеперудите" радва децата с 5-дневна програма


Публикувана: сряда, 13 септември 2023 г.

Началото на четвъртото издание на любимия на пловдивските деца „Фестивал на пеперудите" дадоха днес заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и директорът на Регионалния природонаучен музей гл.ас.д-р Огнян Тодоров.

Тазгодишното издние на фестивала продължава цели пет дни - от 13 до 17 септември и ще бъде наситен със събития, показващи многообразието на една от най-красивите групи животни в природата - пеперудите - техния полет, пътешествие, трансформация и красота, развивайки нов инструмент и публики.

Единствената в България зала „Тропик" се радва на огромен интерес от малки и големи през цялата година с колекция от живи пеперуди, в която посетителите на живо могат да видят, да се запознаят и да съпреживеят досега с огромно разнообразие на пеперуди от различни части на света. Проектната идея на „Фестивал на пеперудите" цели да надгражда образователната, информационната и визуална част чрез множество занимателни творчески ателиета, презентации, викторини и образователни игри, музикални и артистични изпълнения, изложби и други. Специални гости на откриването днес бяха талантливите момичета от танцов състав „Терпсихора", които зарадваха присъстващите с впечатляваща танцова програма.

„Поздравявам директора и екипа на музея, защото освен че поддържат по прекрасен начин експозициите на музея, радват пловдивските деца с интересна културна програма. Така изпълняват две важни цели – да обживяват това уникално за България пространство, но и да доразвиват с допълнителни дейности и непрекъснато обновяване тази уникалната атракция - зала Тропик. Щастлив съм, че фестивалът се радва на голям интерес вече 4 години, а нашето сътрудничество ще продължава и занапред. Пожелавам успех на фестивала", каза в приветствието си към присъстващите заместник-кметът Пламен Панов.

Директорът на музея гл.ас. д-р Огнян Тодоров отправи думи на благодарност към община Пловдив и екипа на Фондация „Пловдив – 2019" за ползотворното сътрудничество и подкрепа. През целия период на „Фестивал на пеперудите" (13-17.09.2023 г) всички деца до 7-годишна възраст ще получат свободен вход за индивидуални посещения на  експозицията на музея.

Ето и програмата по дни:

13.09.2023г. /сряда/

10:30ч –  11:00 часа. Откриване на „Фестивала на пеперудите" с изпълнение на танци от юношеския танцов състав „Терпсихора" и официални гости.

13:00ч. до 14:00ч.  – Презентация* за живота на пеперудите на тема: „В света на пеперудите". Ще ви бъде представена изключително интересна и образователна информация за цялостния живот на пеперудите. Подходяща е за деца от I до VII клас.

От 11:30ч. до 13:30ч. – Рисуване на лица за деца – Професионален аниматор ще изрисува лицата на желаещите участници във фестивала със специални бои, които са напълно безвредни.

От 11:30ч до 16:30ч – Провеждане на четири ателиета през целия ден:

1) Първо ателие – Изработване на маски за лица – децата ще имат възможност сами да си направят маски с шаблони на разноцветни пеперуди;

2) Второ ателие – „ В света на пеперудите" - рисуване и оцветяване на модели на различни видове пеперуди;

3) Трето ателие – „Части на тялото" – игра, чрез която децата ще научат повече за устройството на пеперудите;

4) Четвърто ателие – „Жизнен цикъл"- игра, чрез която ще узнаят повече за различните етапи от развитието на насекомите.

 

14.09.2023г. /четвъртък/

От 10:00ч.  до16:00ч.

Провеждане на четири ателиета през целия ден:

1) Първо ателие – Изработване на маски за лица – децата ще имат възможност сами да си направят маски с шаблони на разноцветни пеперуди;

2) Второ ателие – „ В света на пеперудите" - рисуване и оцветяване на модели на различни видове пеперуди;

3) Трето ателие – „Метаморфоза"- игра, чрез която ще се подобрят и развият знанията за процеса „пълна метаморфоза" при безгръбначните животни. Участниците ще трябва да подредят правилно етапите на този биологичен процес. Играта е под формата на пъзел. Подходяща за деца над 6г. Всяко дете, справило се със задачата след правилни насоки от наш специалист – ще получи награда ;

4) Четвърто ателие – „Пеперуден лабиринт" – пъзел, чрез който участниците ще подобрят способностите за справяне с предизвикателства и ще подобри концентрацията;

От 11:00ч. до 13:00ч. – Рисуване на лица за деца – Професионален аниматор ще изрисува лицата на желаещите участници във фестивала със специални бои, които са напълно безвредни.

 

15.09.2023г. /петък/

От 10:00ч.  до16:00ч.

Провеждане на три ателиета през целия ден:

1) Първо ателие - „ В света на пеперудите" - рисуване и оцветяване на модели на различни видове пеперуди;

2) Второ ателие - „Метаморфоза"- игра, чрез която ще се подобрят и развият знанията за процеса „пълна метаморфоза" при безгръбначните животни. Участниците ще трябва да подредят правилно етапите на този биологичен процес. Играта е под формата на пъзел. Подходяща за деца над 6г. Всяко дете, справило се със задачата след правилни насоки от наш специалист – ще получи награда ;

3) Трето ателие - „Части на тялото" – игра, чрез която децата ще научат повече за устройството на пеперудите;

От 11:00ч. до 13:00ч. – Рисуване на лица за деца – Професионален аниматор ще изрисува лицата на желаещите участници във фестивала със специални бои, които са напълно безвредни.

 

16.09.2023г. /събота/

От 10:00ч. до 16:00ч. – Провеждане на четири ателиета през целия ден:

1) Първо ателие – „Опознай пеперудите" – игра с въпроси, чрез които децата ще разберат повече за света на пеперудите;

2) Второ ателие – „Жизнен цикъл"- игра, чрез която ще узнаят повече за различните етапи от развитието на насекомите.3) Трето ателие – „ В света на пеперудите" - рисуване и оцветяване на модели на различни видове пеперуди;

4) Четвърто ателие – „Части на тялото" – игра, чрез която децата ще научат повече за устройството на пеперудите;

От 13:30ч. до 15:00ч. – Наш специалист нагледно ще ви покаже как се препарират пеперуди. Това ще се състои в зала „Бозайници" на Регионален природонаучен музей - Пловдив! Всеки посетител, който е в музея по това време ще може да види на живо как препарираме пеперуди, които сме отглеждали при нас в зала „Тропик".

16:00ч. - Награждаване на първите места и поощрителни награди във конкурса за рисунка „Величието на пеперудите".

От 10:00ч. до 16:00ч. – Рисуване на лица за деца – Професионален аниматор ще изрисува лицата на желаещите участници във фестивала със специални бои, които са напълно безвредни.

 

17.09.2023г. /неделя/

От 11:00ч. до 12:00ч.- Презентация* за живота на пеперудите на тема: „В света на пеперудите". Ще ви бъде представена изключително интересна и образователна информация за цялостния живот на пеперудите. Подходяща е за деца от I до VII клас.

От13:00ч. до 15:00ч.

Наш специалист нагледно ще ви покаже как се препарират пеперуди. Това ще се състои в зала „Бозайници" на Регионален природонаучен музей - Пловдив! Всеки посетител, който е в музея по това време ще може да види на живо как препарираме пеперуди, които сме отглеждали при нас в зала „Тропик".

От 10:00ч. до 16:00ч. – Провеждане на четири ателиета през целия ден:

1) Първо ателие – „Опознай пеперудите" – игра с въпроси, чрез които децата ще разберат повече за света на пеперудите;

2) Второ ателие – „Метаморфоза"- игра, чрез която ще се подобрят и развият знанията за процеса „пълна метаморфоза" при безгръбначните животни. Участниците ще трябва да подредят правилно етапите на този биологичен процес. Играта е под формата на пъзел. Подходяща за деца над 6г. Всяко дете, справило се със задачата след правилни насоки от наш специалист – ще получи награда ;

3) Трето ателие – „Открий ме в музея" от 15:00ч. до 16:00ч. – игра, чрез която децата ще научат повече за богатата експозиция на Регионален природонаучен музей – Пловдив.

От 10:00ч. до 16:00ч. – Рисуване на лица за деца – Професионален аниматор ще изрисува лицата на желаещите участници във фестивала със специални бои, които са напълно безвредни.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Колумбия Колумбия title= 01:00 Колумбия Парагвай https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Бразилия Бразилия title= 04:00 Бразилия Коста Рика https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
АУ