Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 2
Д-р Веселина Христова - педиатър в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив
Д-р Веселина Христова - педиатър в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив
2 / 2
Д-р Веселина Христова - педиатър в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив
Д-р Веселина Христова - педиатър в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив

Д-р Христова, специализант - педиатър: Децата карат грипа една идея по-бурно от възрастните


Публикувана: сряда, 25 януари 2023 г.

Учениците от област Пловдив са в грипна ваканция от днес до 31-ви януари включително, заради усложняващата се епидемична обстановка. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, засилена текуща дезинфекция на повърхности и играчки, често проветряване на помещенията, са част от мерките, които обяви в понеделник (23 януари) Областният Оперативен щаб.

Как протича грипът при малките пациенти? Какво още има да научим за инфекцията? Отговорите потърсихме от д-р Веселина Христова - специализант по педиатрия в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив.

-Д-р Христова, в Пловдив е обявена грипна епидемия. С какви оплаквания идват при Вас малките пациенти? 

Най-честото оплакване, с което родителите постъпват в спешното отделение с децата си е температура, от субфебрилна до такава над 39.0 при запазено общо състояние на детето. Понякога с хрема, по-рядко с кашлица. За съжаление в повечето случаи оплакванията обикновено са от няколко часа и няма как да се определи точно каква инфекция започва. В повечето случаи е необходимо поне 12-24ч. наблюдение на детето за по-правилна преценка. 

- Каква първа помощ трябва да окажем, преди да тръгнем към лекарския кабинет? 

Във всяко семейство има налични медикаменти „от първа необходимост“ – Нурофен, Панадол. При фебрилитет над 38.0 се препоръчва медикация, при неповлияване е погрешно да се повтаря дозата или да се дава друго лекарство, необходимо е време, за да се повлияе температурата. При много висока температура може допълнително да се охлади тялото с хладно повиване чрез намокрена хавлия, поставена под мишниците, ингвиналната област, около шията, челото. Оцет, чорапки с белтък, и разни други бабини методи не са ефективни, освен да се раздразни кожата, ефекта им върху температурата е никакъв… 

Родителите много се страхуват от високите числа – 39.0, 39.8, 40.0…някои деца реагират остро с висока температура на елементарни „настинки“, нас като лекари ни притеснява общото състояние на детето, а не само какво показва термометъра.

- Как протича инфекцията? 

Малко по-различно от останалите вируси – висока температура, отпадналост, болка по мускули и стави, много често се оплакват от болки в гърба, сухота и дразнене в гърлото. При повечето пациенти може да има коремни болки. Всичко това протича за три-четири дни. Ако се „хване“ навреме, има етиологично лечение, което скъсява съществено времето на боледуване. Медикаментът не се предлага свободно, затова е необходимо при първи оплаквания и съмнение на грип - преглед от личен лекар.

- Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че в момента грипът е много повече от коронавируса и че у нас грипната вълна тепърва ще се разраства. Каза също, че в София е регистриран новия щам на коронавируса - Кракен. С оглед на правилната диагностика, как разбирате кое какво е, за да го лекувате правилно? 

Наистина преди Коледните празници имаше единици болни от грип, а сега от 30 тестувани за 24 часа повече от една трета са с грип – масово А, по-рядко Б. Освен в лабораториите и в аптеките се продават комбинирани бързи тестове за грип А, Б и ковид-19. Дори и да бъде направен в домашни условия е важно правилното му провеждане за точни резултати. Цената е до 30лв., времето за резултат – петнадесет минути. Независимо от резултата хоспитализация рядко се налага, поради сравнително лекото протичане дори и при най-малките пациенти. 

- Ваши колеги твърдят, че усложненита от грипа "удрят по най-слабите ни места". Как е при децата, обаче? 

Като че ли при ковид-инфекцията наистина имаше такова нещо, но грипа отслабва цялостно организма. Децата карат една идея по-бурно с повече оплаквания грипа отколкото възрастните – вдигат по-високи температури, по-малките по-трудно могат да локализират болката, повече са раздразнителни, много често нямат желание да се хранят, отказват и да приемат течности, което е притеснително както за родители, така и за нас, защото са по- податливи на дехидратация и нужда от болнично лечение. 

- В кои случаи прибягвате до антибиотици? И необходимо ли е всеки път, при изписан антибиотик да се прави антибиограмно изследване? 

Борбата с безразборното приемане на антибиотици е проблем в световен мащаб, в България беше направен опит за ограничаването на продаване/закупуване на антибиотик без рецепта/, но нещата приключиха още на етап обсъждане. Антибиотиците носят повече вреда отколкото ползи, както за индивида така и за създаване на резистентност при неправилното му ползване. Антибиотик се назначава единствено след лекарска преценка на база преглед, изследвания, наблюдение. Той не действа директно на температурата както повечето хора смятат. Още по време на ковид пандемията хората оставаха с грешно впечатление, че пият 3-4 антибиотика един след друг без да се подобри състоянието им. При децата както бързо се влошават, така и бързо може да настъпи възстановяване с правилното лечение, което не е задължително да е с антибиотик.

- Боледувайки 2-3 пъти през зимата детето, пък и ние - възрастните, влизаме в спирала на лекарство зависимост. Как да укрепим имунитета след грип? 

При разговор с пациентите винаги остават изненадани, когато препоръчвам редовен прием на течности, били топли напитки или вода, и редовно хранене освен медикаментозната терапия. Колкото и бързо да се развива фармацията, магически лекарства няма. Необходимо е, въпреки състоянието, да се приема редовна лека храна, и много повече течности, тъй като по време на фебрилитет се губят повече течности. 
На пазара вече има много хранителни добавки, които претендират за укрепване и предпазване от какво ли не, но поддържане на нормално тегло, редовна физическа активност, дори и като разходки навън, по-малко екранно време при децата, рационално хранене, сезонни плодове и зеленчуци-какво по-добро средство за укрепване? 

- Кога се налага прием в отделение? 

Отделението, където работя разполага с достатъчно легла, при необходимост от хоспитализация на децата. Но това се случва рядко за децата с доказани грипни заболявания. Нуждата от хоспитализация се определя отново от лекар – при по-продължително боледуване, наличие на усложнения, като пневмония, дехидратация. 

Д-р Веселина Христова завършва специалност "Медицина" в Медицински университет - Пловдив през 2016 г. От началото на 2017 г. е част от екипа на УМБАЛ "Пълмед". Към момента е специализант по педиатрия в УМБАЛ „Пълмед“.Участва в редица национални и международни конференции, семинари и обучения с педиатрична насоченост. Тя бе сред лекарите на първа линия по време на пандемията COVID-19. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ