Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

събота, 20 юли 2024 г.
събота, 20 юли 2024 г.
1 / 1
снимка: Economic.bg
снимка: Economic.bg

Депутатите приемат Бюджет 2023


Публикувана: четвъртък, 27 юли 2023 г.

България ще има макрорамка за тази година и днес в Народното събрание предстои да бъде гласуван на второ четене законопроектът за държавния бюджет за 2023.

Между двете гласувания възникна напрежение сред партиите, след като бяха внесени предложения, които изненадващо бяха одобрени от бюджетната комисия. Стигна се до там финансовият министър Асен Василев да заяви, че не подкрепя проектозакона в този му вид.

"След като не бяха приети мерките за данъчна събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид", подчерта Василев.

Част от предложенията, постъпили между двете четения на проектозакона, предвиждат увеличение с до десет на сто на възнагражденията на работещите в някои сфери. Министърът предупреди, че има съмнения дали новият бюджет ще бъде изпълнен. Причината е, че депутатите отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи и така, според него, се поставя под съмнение идеята, че ще може да бъде достигнат дефицитът от 3%.

Държавният бюджет е написан при дефицит от 3%, растеж на БВП от 1.8 % и средно годишна инфлация от 8.7.

Това наложи спешна среща между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, завършила с разбирателство. "Всички казуси по бюджета ще бъдат решени. Ще имаме бюджет, който наистина ще служи на българските граждани”, коментира след разговорите с Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Източник: Дарик

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив  title= 19:00 Локомотив Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Локомотив София Локомотив София  title= 21:15 Локомотив София Левски https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Career Show - Partner