Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 16 юни 2024 г.
неделя, 16 юни 2024 г.
1 / 1
Милка Куцева – докторант в Техническия университет – филиал Пловдив
Милка Куцева – докторант в Техническия университет – филиал Пловдив

Десет процента икономия на ток дава дисертация за умен дом, офис и завод


Публикувана: сряда, 19 април 2023 г.

Ако погледнете електромера си година назад ще успеете ли да прогнозирате разхода на електричество през следващите 365 дни? Милка Куцева – докторант в Техническия университет – филиал Пловдив може. Истината е, че не използвам електромери в научната си работа, а сензори и сензорни системи, които измерват разхода на електричество в реално време на всяка милисекунда, обяснява Милка Куцева. В крайна сметка тя работи здраво, за да могат домовете ни с машините в тях, цеховете, фабриките и заводите да станат умни. И планирайки разходите за електроенергия с голяма точност, не само да носят икономии на домакинства и фирми, но и да дадат своя зелен отпечатък върху живота ни.

Интересът на Милка Куцева към умните домове започва от студентските години. Тя защитава бакалавърската дипломна работа точно в тази насока – не само да получава информация от електроуреди, но и да ги управлява икономически ефективно от телефона си чрез специално разработена от нея програма. В магистърската си работа усъвършенства своето web-приложение откъм бързина на изпълнението.

Преди 3 години Милка Куцева започва докторантура и доразвива теоретично извършеното досега. Темата на дисертацията й е „Методи и средства за създаване на облачно базирани интелигентни сензорни системи". Нейният научен ръководител проф. д-р Гриша Спасов е категоричен, че става дума за наистина перспективна насока в човешкото познание. „Стартирах от 3-слойната архитектура на интернет на нещата, но се спрях на най-сложната 7-слойна архитектура и доказах, че чрез умен дом можеш да постигнеш енергийна ефективност и в крайна сметка да получиш „зелен" резултат. Прогнозата на бъдеща енергийна консумация на базата на предишната използвана прави моето софтуерно приложението по-смислено и по-практически приложимо." - обяснява младата докторантка. Изследвайки и прогнозирайки енергоразхода на най-голямата група сървъри в Пловдивска област – тази в Техническия университет – филиал Пловдив, Милка Куцева счита, че вузът може да спести между 5 и 10% електричество само в този обект.

Като всеки учен младата докторантка изследва и възможността да греши в преценките си. Нейната софтуерна система дава прогноза, така че Техническият университет – филиал Пловдив да не поръчва излишно количество електричество и разпределението му през годината да е точно разпределено. Милка Куцева обаче знае, че прогнозата не може да бъде направена със 100-процентова точност. „В началото бях малко объркана какъв точно алгоритъм да използвам. Мислила съм си да взема и информация за температурата отвън. Но в този случай аз трябва да имам и бъдещи данни – тоест времето за следващата година. Липсата на такава информация правеше алогаритъма ми неприложим. Затова се спрях на другия вариант. Това е така наречената поредица от серии. Пресметнала съм доколко е правилен този алгоритъм чрез така наречени метрикси или стойности, които могат да го оценят. Излизат правилни. Дали може по-добре? Най-вероятно може, ако имах повече опит с машинната работа, но за този ми опит е наистина добре. Сега оставя да добавя и цената като фактор. Тогава ще може да послужи като база за планиране на бюджета на университета в частта разход на енергия за лабораторните му машини." - заключи Милка Куцева.

През изминалите години докторантката от Техническия университет – филиал Пловдив не само учи. Тя и работи, за да се издържа. Бизнесът на фирмата, за която Милка Куцева работи е обработка на големи количества данни. Най-общо вземаме данните, трансформираме ги и ги зареждаме някъде другаде, обяснява Куцева. Нейните изчисления и обработената информация са предназначени за проект на немската автомобилна компания „Ауди". „Догаждам се, че тази информация е свързана с търговията на автомобили, но тя не е обозначена по никакъв начин и е възможно да греша. По проекта на „Ауди" работя от година и половина. В работата си също се представям добре, въпреки че не е лесно да съвместявам работа и наука. Всъщност работата ми е полезна в определено отношение към моите научни изследвания. Опитът за структуриране на данни за „Ауди" ми помогна при подбора на информацията, която получих от Техническия университет – филиал Пловдив." - разказва тя. И споделя нещо наистина много лично: „Записах се да готвя дисертация не просто за престиж. По време на магистратурата започнах да преподавам на студенти и това много ми хареса. Това е мисия – да дадеш знания на тези, които ги искат. Искам като завърша дисертацията си, всички знания, които съм получила в науката, някой ден да ги „върна" на университета чрез студентите. Дори ми се иска да създам нова научна дисциплина. В момента знанията, които натрупвам се търсят на пазара и ако студентите ги усвоят – ще бъдат силно конкурентоспособни. Още не съм измислила точното име на новата дисциплина, но ще бъде нещо като "Алгоритми за машинно обучение при анализ на големи данни"." - заключи Милка Куцева.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Едмънтън Ойлърс Едмънтън Ойлърс  title= 03:10 Едмънтън Ойлърс Флорида Пантърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3422.png
Алекс Перес Алекс Перес  title= 07:30 Алекс Перес Тацуро Тайра https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Полша Полша  title= 16:00 Полша Нидерландия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Полша Полша  title= 16:00 Полша Нидерландия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Словения Словения  title= 19:00 Словения Дания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Реал Овиедо Реал Овиедо  title= 19:30 Реал Овиедо Еспаньол https://winner.bg/statics/uploads/tv/3427.png
Сърбия Сърбия  title= 22:00 Сърбия Англия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Сърбия Сърбия  title= 22:00 Сърбия Англия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
АУ