Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 1

Детска работилница за мартеници посреща малчуганите в Природонаучния музей


Публикувана: четвъртък, 2 март 2023 г.

Природонаучният музей в Пловдив посреща Баба Марта днес - 2 март, с работилничка „Мартеничка, направена от детски ръчички". Тя ще бъде водена от преподавателя Елисавета Илиева и ще работи от 15.00 до 16.00 часа.

Участието е напълно безплатно, като всички нужни, изцяло естествени материали за направата на мартеничките, са осигурени по инициатива на гражданското общество, което подкрепя българските традиции.

За да запишете своето дете за детската мартенска работилница, е нужно да се обадите на телефон: 0877696776 – Аглика Панайотова, уредник.

Броят на местата е до 20 деца. Без възрастови ограничения. Преди децата да започнат да творят своите уникални мартеници ще бъдат запознати с нравите и обичаите, които съпътстват празника.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

Според традицията, мартеница се носи до пристигането на щъркелите. Тогава се сваля и се връзва на цъфнало плодно дърво, за да даде много плодове. В случай, че овошките са вече прецъфтели, обичаят повелява мартеницата да се скрие под скала или голям камък, за да отиде магическата й сила в земята и природата.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО