Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Дигитален урок по родолюбие изнесоха пловдивски журналисти пред ученици от ОУ „Стоян Михайловски“


Публикувана: неделя, 23 април 2023 г.

По повод честванията на 147-та годишнината от Априлското въстание четвъртокласници от ОУ „Стоян Михайловски“ срещнаха дигиталните изображения на Априлци. 20-минутен филм запозна учениците от 4 „а“ клас с идеолозите и героите на събитията от пролетта на 1876 година. В него основни разказвачи са образите на великолепните писатели и поети Иван Вазов и Захари Стоянов, благодарение на които въстанието на българския народ оставя своя отпечатък в историята ни. 

Героите на Априлската епопея Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Райна Княгиня, Павел Бобеков, Иван Маринов от Панагюрище разказват от първо лице за събитията. „О, българино, докажи, че живееш, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода. Чрез днешното си въстание ти ще да добиеш свобода с бой и със собствената своя смърт. … От днес от името на българския народ ние обявяваме на света, че желаем или свобода, или смърт на всичкото население. Напред, братя. Бог е с нас“, апелират ръководителите на Априлската епопея. 

След като изгледаха филма за Априлци, четвъртокласниците пожелаха да видят и дигиталния образ на Апостола. Изключително впечатлени, започнаха да задават своите въпроси към автора на филма „Априлска епопея на незабравените“. Сред най-активните бе 10-годишният Петър Линков, който от няколко години се интересува от компютърни технологии. Той попита дигиталния творец за гласовете на героите и забеляза детайли в монтажа, присъщи за професионален режисьор. Георги Андреев обясни на децата, че всички картини, образи, документи във филма са автентични. 

Децата видяха и оживения образ на патрона на своето училище Стоян Михайловски. Той отправи послание към тях: „Оживен съм от българската платформа „Холис“ и съм уверен, че и вие може да създавате такива образи, благодарение на вашите креативни артистични възможности в новата зала за дигитално и аудиовизуално изкуство по програма на Министерството на образованието“. 

Директорът на ОУ „Стоян Михайловски“ Тинка Балабанова благодари на дигиталния художник Георги Андреев и на журналиста Екатерина Кючукова и приветства инициативата за модерния подход при представяне на забележителните личности в нашата история. В края на срещата възпитаниците на Невяна Гешева и Марияна Марчева споделиха, че с нетърпение очакват да създават свои дигитални проекти.   

Откритият урок в училище „Стоян Михайловски“ е част от инициативата на пловдивските дружества към Съюза на българските журналисти. През следващата седмица още деца от пловдивски училища ще се запознаят с бележити личности от Българското Възраждане. 

 

 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО