Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 3
Донка Налбантова, автор и куратор на проекта "Духовни измерения" / снимка: Соня Станкова
Донка Налбантова, автор и куратор на проекта "Духовни измерения" / снимка: Соня Станкова
2 / 3
3 / 3

Донка Налбантова бие камбана - памет и вдъхновение

Автор: Огняна Генева
Публикувана: понеделник, 13 май 2024 г.

Арт проектът "Духовни измерения", с автор Донка Налбантова, е част от програмата на XX-тия фестивал на изкуствата "Борис Христов", посветен на 110-ата годишнина от рождението на един от най-големите оперни артисти в световната история – пловдивчанинът Борис Христов. 

Налбантова едва ли има нужда от особено представяне, защото е позната добре на пловдивчани с вкус към културата, изкуството и паметта на града ни. Дългогодишен експерт е в ОИ „Старинен Пловдив“, отскоро и в Дирекция „Култура“ на Община Пловдив.

Г-жо Налбантова, как Ви хрумна идеята за авторски проект и защо "Духовни измерения"?

Последното издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът"  (10-21.09.2023) стана домакин на изложбата „САМО ДИВИ САМОДИВИ“ с автор Антония Маринова – Crazy. Познавам творческата немирност на Антония от години, но тази изложба ми въздейства по особен начин. Тя сподели, че има намерение да гостува с тази изложба в София и поиска от мен идеи къде да се случи това. Не бе нужно много време, за да втъкна нишките в обща концепция. Знаете, че има идеи, които се раждат ей така – щракваш с пръсти и …. Изключително пълнокръвните само диви (самодиви) на Антония носят пулсациите на животите ни.  Творбите ú разстилат житейското платно, в което багрилата са радостта, болката, тъгата, страстта, танца, смирението, спасителното съновидение. Философският ú контрапункт - без използване на цвят да насити творбите си с толкова много колорит ме вдъхнови. Седнах и написах концепцията на „Духовни измерения“ – да впиша въображението на един съвременен творец в пространството на дома на Борис Христов – сега музей и много елегантно пространство за изложби и концерти. На фона на танците на самодивите, носещи толкова типично български вибрации да се обърна към паметта - чуплива за нас българите тема. Паметта е способността за незабрава. Именно изкуството е най-късия път към незабравата. Така ми хрумна да опитам да проследя творците, които на платно или пластично са изобразили лика на великия бас. Така структурирах презентация, която няма претенция за изчерпателност, нито да е академично изследване. Тя е камбана - памет и вдъхновение. Логично в пъзела ми се появи нужда от среща с някой от ваятелите на образа на Борис Христов. Казах си – щом ще правя духовни измерения, то те трябва да са изцяло с пловдивски дух. Знам, че Цвятко Сиромашки е отличния избор за разговора, който си представям – как се влиза в характера на онзи когото ще извайваш, как се ражда творбата. Вярвам, че на публиката ще ú бъде интересно. 

Участието на пловдивчани в XX -тия фестивал на изкуствата "Борис Христов" заявка за какво е?

Не за първи път пловдивчани участват във фестивала. Знаете колко е богат на даровити певци и музиканти хилядолетния ни град. По-скоро мисля, че пловдивчани не са участвали с концепция като моята. Щастлива съм, че тя бе одобрена и допусната за реализация в това толкова сакрално пространство. През януари 2024 стана ясно, че „Духовни измерения“ ще се случат и то именно по време на фестивала, именно в годината, в която честваме 110 години от рождението на големия бас Борис Христов. Самодивите на Антония, носещи авторовия  ú талант ще бъдат елегантния и философски фон по време на поредицата концерти в музея. Уверена съм, че сътрудничеството с екипа ще продължи.

Модно е да се говори за устойчивост на един проект (съществуването му във времето чрез надграждане). Успешната му реализация сега, доколко би се разгърнала в следващия фестивал на изкуствата "Борис Христов"?

Поле за разгръщане има много и то в разнообразни посоки. Например ликът на Борис Христов е пресъздаван от немалко пловдивски творци и срещите с тях, споделените им авторови вълнения пред камъка или платното със сигурност биха провокирали любопитни разговори. Арт ателиетата, подобно на това, което организираме в рамките на „Духовни измерения“, са търсена форма за общуване с образователен ефект. А защо да не се потърсят творците в Европа, за които вдъхновение е бил талантливия и забележителен бас?! Всичко опира до  креативност, смелост и партньорства.

Реализацията на проекта "Духовни измерения" е изцяло финансиран от приятели. Какво Ви спря да потърсите финансиране от Община Пловдив или от Министерството на културата, например?

Реализацията на всяка идея изисква финансово обезпечаване. Нямам право да търся ресурс от общински или държавни фондове, защото съм служител на Община Пловдив. Този проект е изразител на личното ми хоби-страст към изкуството, резултат от дългогодишната ми работа като галерист, съорганизатор на пленери, арт работилници за подрастващи и т.н. Благодаря от сърце на приятелите, които подкрепиха проекта!

Този чисто пловдивски проект* ще има ли премиера в Пловдив?

Днес не мога да кажа. Времето ще реши.

 

*(автор и куратор - Донка Налбантова, творци в него: Антония Маринова - CRAZY и скулптора Цвятко Сиромашки, посветен на великия пловдивчанин, покорил световните оперни сцени - Борис Христов)

 

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
стАРТирай лятото