Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 3
Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас
Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас
2 / 3
Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас
Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас
3 / 3
Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас
Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас

Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба у нас


Публикувана: вторник, 6 юни 2023 г.

Изложбата Medi-Terнra е първата самостоятела изложба в България на социалния и културен антрополог Достена Лаверн, която ще бъде открита тази вечер в галерия „Димитър Георгиев“ в Стария Пловдив. 

Досега картините й са представяни в редица самостоятелни и колективни изложби във Франция, където живее от трийсет години. Нейни творби са откупени от Фонда на френските медиатеки и присъстват в престижни частни колекции. Последната й самостоятелна изложба в Съвета на Европа през юни 2022 г. я открои като художник с ярък индивидуален почерк и европейско признание. 

Творческите търсения на Достена не свършват с нейните антропологични изследвания на обществените процеси в Европа и статиите й за изкуство. Самата тя е творец, който изразява себе си чрез поезията и изобразителното изкуство. Достена е световно превеждан и познат поет с пет стихосбирки и творби, публикувани в списания и антологии в цял свят. Нейните издатели казват, че стиховете й са проникнати от образността на художника, а платната й са израз на нейното поетично и ярко сензитивно възприятие на света.

Картините й са едно своеобразно пътуване в необятния вътрешен космос, където природните пейзажи и динамиката на емоциите се сливат в едно. Посветени на маслиновото дърво, морето и ритмите на природата, творбите от изложбата й Medi-Terra въплъщават духа на Средиземноморието и излъчват неговата неповторима светлина. Космическата маслина, танцуващите фигури в пяната на вълните, мекотата и силата на Природата-Жена, облаците, които напояват земята с небесното си мляко, сенките на птиците-вълни по пясъка, създават незабравимо образно пространство и пренасят зрителя в свят,  където небесното и земното взаимно се отразяват. 

Достена Лаверн споделя, че избира да представи своите картини в родния Пловдив, защото свързва първите си трепети на художник с вълшебството и съкровената територия на детството. “Пловдив е моята Итака. За мен той е повече от културна столица, той е моят град приютил в себе си целия свят като неразгадана тайна на вековете, а пловдивчани са именно тази публика, за която всеки творец може да мечтае.”

За Достена Лаверн:

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и продължава образованието си във Франция, Страсбург, където завършва магистърски степени по антропология и по международни отношения и европейска интеграция. През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Автор е на антропологичните книги “Експертите на прехода” (2010)   и  “L’Europe en otage” (2023), които описват ролята на тинк-танковете в България и в Европа. От 2004 г. Достена Лаверн работи като зам.-главен редактор на списанието за култура „Les Saisons d’Alsace“, а после като културен журналист в културния отдел на френския всекидневник „Les Dernières Nouvelles d’Alsace“. От 1999 г. е постоянен акредитиран журналист към Съвета на Европа. От 2013 г. преподава политическа антропология и антропология на съвременното изкуство в Страсбургския университет.

Достена Лаверн е била програмен директор на международни програми за литература, култура и изкуство в Гърция (Родос), Египет (Александрия), Словакия (Банска Щявница) и Франция (Страсбург). Автор е на пет стихосбирки и три поетични постановки. Последната е “Сонети на пеперудата”, която представи през септември 2020  г. в камерна зала на Пловдивския театър. 

Лаверн се развива като художник паралелно с кариерата си на журналист, поет и преподавател. Тя формира художествения си възглед едновременно в практиката си на творец и на критик на изкуството във Франция. Творбите й присъстват в престижни частни и обществени колекции.  От 2015 г. те са представяни от парижката галерия „Studio Cui Cui“  и галериите „Амфора“ (2017) и „Мириам Богс“ (2021 г.) в Страсбург. 

Лаверн участва успешно в Международния зимен салон на съвременното изкуство в Страсбург през 2016 и  2017 година, в Салон „Експо Вакен“ през април 2018 г. и има предвидено участие в Международния панаир на съвременното изкуство START в Страсбург (ноември 2023 г.). Нейни персонални изложби са организирани от обществени институции като Държавната медиатека в Сулц (март 2020 г.) и Съвета на Европа (юни 2022 г.). 

Живее в Страсбург, има едно дете.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО