Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 16 юни 2024 г.
неделя, 16 юни 2024 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Двама от МУ-Пловдив с номинация за награда „Питагор" за утвърден учен


Публикувана: събота, 20 май 2023 г.

Двама учени от Медицински университет – Пловдив бяха номинирани от научно жури за престижната награда „Питагор" за утвърден учен. Церемонията по връчването на ежегодните награди на Министерството на образованието и науката за принос в науката "Питагор" за 2023 година се състоя в аула "Максима" на Университета по национално и световно стопанство.

Наградите „Питагор" се присъждат за съществен принос на български учени за развитието на науката. Тази година за тях кандидатстваха много учени, от които рекорден брой – 51, стигнаха до номинации. 

Наградата „Питагор" за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината беше връчена на доц. д-р Ангел Джамбов от катедра „Хигиена" на Факултета по обществено здраве при МУ-Пловдив. Той е носител и на наградата Питагор за млад учен за 2019 година. 

Д-р Джамбов е магистър по медицина. Научните му изследвания са свързани с действието на физическите и социалните фактори на градската и работната среда и влиянието им върху индивидуалното и колективното здраве сред различни популационни  групи. Съавтор е на 8 глави в 3 книги и 2 учебника. В първо по рода си проучване в долината Ин (австрийските Алпи) по идея на д-р Джамбов е установено, че хората, чийто дом е заобиколен с повече растителност, имат значимо по-нисък риск от артериална хипертония или хипотония. В работите на д-р Джамбов са изчислени социално-икономическите загуби (≈ 300 млн. евро) за България, дължащи се на случаите на миокарден инфаркт, разстройства на съня и психо-физиологичен стрес вследствие на експозицията на транспортен шум в жилищната среда.

Сред номинираните за наградата „Питагор" за утвърден учен беше и проф. д-р Виктория Сарафян от Медицински университет – Пловдив. Тя е изявен учен, изследовател и дългогодишен и уважаван преподавател в Медицински университет – Пловдив. Ръководител е на Катедра „Медицинска биология" и на Направление „Молекулна и регенеративна медицина" към Научноизследователския институт към същия университет.

Проф. Сарафян създава научна школа в Катедрата по медицинска биология, която ръководи. С работата си като заместник-ректор по научноизследователската дейност и директор на Докторантско училище за два мандата и като представител на България в различни Европейски програми, тя допринася за развитието на научните проучвания в широк мащаб.  В качеството си на ръководител, координатор и участник в десетки национални и международни научни проекти, проф. Сарафян е инициатор на интересни биомедицински проучвания с приложен характер в онкологията и имунологията. 

Ръководената от нея секция „Молекулна и регенеративна медицина" към Научноизследователски институт на МУ – Пловдив се отличава с много добри резултати в научноизследователската дейност.  Години наред проф. Сарафян неизменно е избирана за най-добър и вдъхновяващ преподавател от студентите на МУ-Пловдив поради своята отдаденост, уникална харизма и любовта, която влага във всичко, което прави. 

Проф. Сарафян се явява автор и съавтор на повече от 140 научни публикации, 18 от тях в последните две години. В преобладаващата си част тези трудове са индексирани в международни бази данни за научна информация. Нейните произведения имат над 1000 независими положителни цитирания, с индекс на Хирш 16. 30 от публикациите на проф. Сарафян са цитирани над 10 пъти в специализираната литература. 

Доц. Джамбов и екипът на проф. Сарафян работят в момента едновременно над няколко проекти с външно финансиране и имат активен принос в Програмата за стратегическо научно-изследователско и иновационно развитие на МУ-Пловдив, финансирана чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Едмънтън Ойлърс Едмънтън Ойлърс  title= 03:10 Едмънтън Ойлърс Флорида Пантърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3422.png
Алекс Перес Алекс Перес  title= 07:30 Алекс Перес Тацуро Тайра https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Полша Полша  title= 16:00 Полша Нидерландия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Полша Полша  title= 16:00 Полша Нидерландия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Словения Словения  title= 19:00 Словения Дания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Реал Овиедо Реал Овиедо  title= 19:30 Реал Овиедо Еспаньол https://winner.bg/statics/uploads/tv/3427.png
Сърбия Сърбия  title= 22:00 Сърбия Англия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Сърбия Сърбия  title= 22:00 Сърбия Англия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
АУ