Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 4
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
2 / 4
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
3 / 4
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
4 / 4
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"
Албино Пити и "Цветовете на въздуха"

Галерия "Лабиринт" посреща експанзиониста Албино Пити


Публикувана: понеделник, 26 юни 2023 г.

Световноизвестният художник Албино Пити гостува на 27 юни в пловдивската галерия "Лабиринт" с най-новия си проект "Цветовете на въздуха". 

Автентичен представител на абстрактния експресионизъм и екщън пейнтинга, Албино Пити разширява понятията и създава "Експанзионизма". Неговото изкуство е обект на изследване от редица чуждестранни изследователи. Има издадени множество албуми и публикации, а колекционери от цял свят се радват на оригиналните му творби. От няколко години живее и твори в София.

Ето какво пише специално за тази изложба изкуствоведът д-р Юлиан Райчев:

"Италианският художник Албино Пити представя нова творческа серия, обединена от артистичното и философско послание „Цветовете на въздуха". Художникът влага метафора и символика в значението на „въздушен цвят", с което изразява артистичния жест и изливащата се като стихия творческа енергия. Творбите на Пити отразяват абстрактната хармония между цветове с динамика и бързина на жеста. Неслучайно авторът е и създател на направлението „Експанзионизъм" в сферата на абстракцията. То се характеризира с динамиката на обрисуване на платното или буквална „експлозия", която се случва в творческия процес. Тя е израз на свободата на творческия изказ и отчасти се доближава до явлението „Action painting" при Абстрактния експресионизъм. Творбите на Албино Пити се работят на „един дъх". Детайлите в абстрактната творба са израз на спонтанен жест на подсъзнанието. Експанзионизмът насърчава появата на разнообразни абстрактни детайли в композицията, които допълвайки се заживяват свой живот в художествената творба. Рисунъкът на Пити се създава „светкавично" и без последващ ретуш. Бързината на жеста сякаш се „смесва с въздуха" и улавя енергията на времето. Това е и енергията на твореца, който общува със своя вътрешен глас и отразява цветовете на своята душа. Пред нас се разкрива колоритна симфония и авторът ни провокира да навлезем в творческия имагинерен свят и осъществим семантичната връзка видимо-невидимо в динамичната абстракция. Абстрактният рисунък на Пити се движи по платното подобно на свободна мисъл. Той извършва игриви форми, които въпреки свободния изказ имат балансиран колорит и пространствени обеми. Това се дължи на майсторското чувство за естетика и познание за разработка на композиция. Албино Пити изгражда „отворен тип" абстрактни композиции и колажи с превес на ярки и топли тоналности, които позволяват подобно на перспективно усещане да „навлезем" в приказния свят на художника. Дълбочината на композицията в повечето случаи е в студена и приглушена тоналност, което позволява на ярките рисунъчни мотиви да заживеят собствен живот в една Вселена от абстрактни форми. Вдъхновяващ елемент за неговото творчество е музиката, чиито тоналности се явяват творчески импулс при разработка на колорита и формите в абстрактните творби. Абстракцията за Пити е израз и на контакт с духовни измерения. Както споменава художника: „Вслушвайки се в сърцето си, в реалността, аз съм воден от нов начин на гледане, отвъд видимото и формата ... Изкуството ни свързва с нашия източник, с нашето най-съкровено "аз", и тази вътрешност ни връща към диханието, което оживява света. Жизненият импулс ни свързва с творческия източник, с това, което е, а не с това, което изглежда...".

Наред с идейната концепция на художественото течение Експанзионизъм, Албино Пити членува в италианските художествените групи „Transvisionism" и „Gruppo Aniconismo Dialettico" (GAD), основана в Arte Fiera, Болоня, през 1997 г. През този период художникът работи съвместно с известния италиански изкуствовед Джорджо Ди Дженова. 

Пити е възпитаник на Холандската съвременна школа, най-вече на художествените училища в Ротердам и Амстердам. Ученик е на Георг Пийлман. Албино Пити е получил много международни награди. Негови творби са излагани в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените арабски емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и други страни.

Откриването на изложбата "Цветовете на въздуха" ще се състои на 27 юни от 18:30 часа. "Самият автор е подготвил специална изненада за пловдивската публика", издаде галеристката Елена Калпакчиева.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО