Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1

Георги Тошев представя "Appassionata" – филм за австрийска пианистка с пловдивски корени


Публикувана: понеделник, 8 май 2023 г.

След бляскава премиера и възторжен прием във Виена, документалният филм "Appassionata", посветен на голямата пианистка Донка Ангъчева, ще бъде представен и в България. Премиерата ще се състои в Пловдив – родния град на Донка, която днес е един от най-популярните музиканти на Австрия.

Донка Ангъчева е артист на Bösendorfer, графикът й е натоварен с множество концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на ковид пандемията, с помощта на най-големите и знакови австрийски институции, организира серия от онлайн концерти от най-бляскавите концерти зали и замъци в Австрия.

Донка Ангъчева, гордо заявява, че „Изкуството продължава да живее" и в дните на пълен културен застой, качва на сцена най-големите артисти на австрийската класическа музика, дава на публиката изключително преживяване, а на артистите смисъл и поле за изява. Инициативата е повече от успешна и освен чисто творческият успех, успява да събере значителна сума за музикантите, поставени в принудителна работна пауза.

Филмът "Appassionata" представя тази инициатива и основните участници в нея. Той показва и работен процес по записите на последния албума на Донка Ангъчева - "Childhood Memories", който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родният Пловдив. Музиката в "Childhood Memories" минава през барок, романтика, съвременна класическа музика, танго нуево до Мориконе, който е представен с темата от сериала "Октопод" – още един жив спомен от детството в България. В албума е включена и композиция за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Албумът може да бъде закупен по време на премиерата, той е достъпен и в стрийминг платформите. За успеха на Донка Ангъчева говори и още един любопитен факт - най-популярното й изпълнение в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, отдавна премина над два милиона слушания.

Какъв е пътят на талантливото и красиво пловдивско момиче до световните сцени? Кои са хората, които са до нея, какъв е приносът на родината и семейството й?, разказва филмът. Той е много красиво и динамично пътуване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано изпълнения на Донка Ангъчева. В това пътуване тя е майсторски водена от най-популярния български културен журналист Георги Тошев, а красивите кадри са дело на топ оператора Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова.

Донка Ангъчева споделя: „За записите на албумите ми и концертите ми, работя с международни екипи. За филма, реших да поканя изцяло български екип, защото исках да разкажа моето пътуване през погледна на хора, които са родени и живеят в България, но чието творчество също е познато в цял свят. В "Appassionata" се говори на няколко езика, това е светът, в който живеем днес и който задно споделяме".

Екипът на филма, изследва как успеха на един артист е успех на града и държавата, от която произхожда и чиято култура го е оформила. Как България и Пловдив участват в световният музикален елит, ще научим от "Appassionata".

За първи път, филмът беше представен през март месец  в едно от най-старите и артистократични кина във Виена - Metro Kinokulturhaus. Елегантната премиера събра на едно място културния елит на Виена и Швейцария.

Ето и кадри, които показват как е преминало събитието:

https://vimeo.com/stylearts/review/819799400/c0e5386b31

Премиерата в Пловдив ще бъде в присъствието на Донка Ангъчева и екипа на филма, а входът е безплатен. На място ще можете да си купите и последният албум на Донка Ангъчева, "Childhood Memories", върху който да получите автограф.

12 май 2023 г, Lucky Дом на Киното:
18.30 часа – welcome drink, запознанство с екипа на филма, сесия за снимки и автографи;
19.30 часа – начало на прожекцията.

Премиерата в Пловдив се осъществява с подкрепата на: Bittel, Viking - T, аптеки 36.6, SMB Professional, Villa Yustina, Рунитон, DJ Miro sound & Light.

Можете да резервирате своето място на този линк:
https://kinolucky.com/%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-movie1982.html?cinema_id=32&date=12.05.2023#101515

Повече за събитието:
https://fb.me/e/3wQkB9s87

Повече за Донка Ангъчева:
https://angatscheva.com/

 

 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО