Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 25 юни 2024 г.
вторник, 25 юни 2024 г.
1 / 1
Георги Цанков
Георги Цанков

Георги Цанков: Ако кметът е имал опит в бизнеса, нещата се получават много по-добре!


Публикувана: сряда, 9 август 2023 г.

Г-н Цанков, защо се кандидатирате за кмет на община „Родопи?

– Защо ли? Ами защото вече 16 години наблюдавам много внимателно трима различни кметове как „управляват“ общината и защото не просто мисля, а съм сигурен, че мога да се справя много по-добре от тях! Убеден съм, че ако предприемач управлява публичните финанси във всеки един сектор, той ще се справи много по-добре от всеки друг.

– Кое Ви кара да мислите така?

– Следя управлението на общината отблизо вече толкова години и… все едно и също! Няма как да се получи, ако не си управлявал своя собствена фирма, ако не си правил свой собствен бюджет, ако не си теглил кредит, който ти лично да връщаш, ако ти лично не си плащал заплата от джоба си, за да ти пука, този който я получава, какво точно е свършил, кога е дошъл и кога си е тръгнал от работа, как се е държал с твоите клиенти… Ако ти лично не си правил ремонт, за който да си платил от джоба си на изпълнителя, който пък си избрал заради най-добрата оферта и на който после да държиш сметка за изпълнението….иначе няма как да стане.

Община „Родопи“ досега е избирала своите кметове по чисто партиен принцип.

Не заради техните лични качества, не заради техните компетенции, а само и единствено заради партийната им принадлежност… и смятам, че докато жителите на община „Родопи“ продължават да го правят, резултатът ще бъде винаги един и същ.

Освен това, огледайте се по останалите общини. Там където кметът е имал опит в бизнеса, някак си нещата се получават много по-добре! Примери много. Ето съседната община Стамболийски. Разходете се да видите центъра на Стамболийски… според мен няма такъв център в нито едно населено място в областта. Похарчените средства са в размер приблизително на 2 500 000,00 лева. За тотален ремонт на огромно читалище, на огромен площад /с настилка от гранит/, на лятно кино, богата палитра от атракции… Сега вижте при нас в „Родопи“… в с. Брестовица си имаме площад с вибро бетонови блокчета за 1 604 000,00 лева.! Главната ни атракция ще бъде фонтан, при това в населено място, в което няма достатъчно вода и негодна за консумиране, за да могат хората да покрият елементарни хигиенни и битови нужди? Друга предвидена атракция е хотел за насекоми! И до днес недоумявам кой ги мисли тези неща?!

– В този мандат работихте добре с кмета Михайлов, какво се случи?

– Добре… Така е. Аз лично положих много старание. Какво ми е коствало да постигам съгласие като председател на Общинския съвет, понякога по невъзможни въпроси, знаем само аз и колегите от моя екип. Вършил съм своята работа като председател през този мандат безупречно, както и целият общински съвет съвсем тихо и кротко. Общинския съвет не е очаквал похвала от никого за своя труд. Всеки един от нас е положил клетва за това, че се труди в името на общността, която го е избрала. И в същото това време някой не спира да се хвали, без да каже нито дума за отлично работещия Общински съвет. Когато в общинския вестник и в медиите към които съвсем очевидно община „Родопи“ е изключително щедра, няма написан нито ред за огромния обем свършената работа в Общински съвет. А в същото време се обяснява напоително как „РАБОТИМ ЗДРАВО“… Е, тогава вече наистина няма как да не се подразниш. На практика излиза, че Общинският съвет е един абсолютно излишен орган! Защо да не го разпуснем тогава?

– Разривът като че ли настъпи на сесията, на която Вие поискахте оставката на директора на СО „Спектър“?

– Не съм съвсем сигурен, че разривът е настъпил тогава. Аз лично отдавна загубих комуникация с управляващите. Що касае до СО “Спектър“, преди повече от година съм сезирал кмета Михайлов за безобразията и двойните стандарти, които са наложени там. Повдигал съм много пъти въпроса за смяната на изпълнителния директор, но, уви! Накрая все пак съветниците взеха това решение.

В село Първенец се носят легенди за рязката промяна в жизненият стандарт на работещите в това дружество, за новите автомобили, с които част от персонала ходят на работа.

Дружеството е общинско и би трябвало да внася пари от печалба в бюджета на общината. В действителност обаче нещата не изглеждат така. За 45 месеца директорът е получил около 150 000,00 лв. заплата и отделно не ми се мисли колко лева за осигуровки, а пък в същия този период е внесъл в бюджета на общината едва 50 000 лв. Вие смятате ли това за нормално? Имота, който стопанисва „СО-Спектър“ ЕАД е почти 175 декара. Ако го бяхме дали под аренда земята, за това време община „Родопи“ щеше да е спечелила досега повече и то без нито един скъпо платен служител! Същият този изпълнителен директор харчи над 20 000 лв. на месец за външни услуги и други! На последната сесия присъстваше и го попитах за какво се харчат тези огромни суми. Едва обясни за „счетоводство и за избутване на депонираните отпадъци“! Не искам да занимавам аудиторията с излишни неща, иначе бих могъл да Ви разкажа още много. Ето защо съм взел решение за смяна на изпълнителния директор. Радвам се, че и колегите от групата на ГЕРБ ме подкрепиха за тази смяна. Аз всъщност не съм направил нищо нередно. Просто съм опитал да защитя общественият интерес.

За съжаление кметът Михайлов въпреки изнесените факти смята, че г-н Смирнов е един прекрасен мениджър и обжалва решението на Общински съвет, което е взето с мнозинство от общинските съветници. Защо го е направил, след като твърди, че няма никакво отношение към работата на това общинско дружество, чийто принципал е Общинският съвет? Нека читателите си отговорят сами. Впрочем преди дни излезе определение по жалбата на кмета на община „Родопи“ адвокат Павел Михайлов, а именно, че тя е процесуално недопустима. Сега разбира се той има право и да обжалва пред Върховен административен съд, но искрено се надявам да не го прави и да спре да излага както себе си, така и институцията, която представлява.

 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Колумбия Колумбия title= 01:00 Колумбия Парагвай https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Бразилия Бразилия title= 04:00 Бразилия Коста Рика https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Career Show - Partner