Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

събота, 20 юли 2024 г.
събота, 20 юли 2024 г.
1 / 1
Георги Цанков - председател ОбС Родопи
Георги Цанков - председател ОбС Родопи

Георги Цанков: Бързодействието на ОбС се усети от хората в Община Родопи, затова тук се строи най-много

Автор: Огняна Генева
Публикувана: сряда, 8 февруари 2023 г.

Разрешение за строеж получиха 290 жилищни сгради през последното тримесечие на 2022г. в пловдивско, съобщиха от Националния статистически институт. 

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови сгради са издадени в Община Родопи - на 88 жилищни сгради с 95 жилища в тях и на 39 други сгради; 

Строителството на най-голям брой нови сгради през 2022г. е стартирало на територията на Община Родопи - 76 жилищни сгради с по едно жилище в тях и 12 други сгради, сочат данните на НСИ.

Лидерското място Община Родопи заема трайно не само през последното тримесечие, а през цялата отминала 2022г.

Този е поводът за срещата ни с председателя на Общински съвет – Родопи Георги Цанков. 

-         Г-н Цанков, на какво се дължи това изпреварване пред общини като Пловдив, Асеновград? 

-         Изпреварването се дължи на факта, че през последните 3 години и 2 месеца – времето от началото до сега на мандата ми като председател на Общинския съвет,  някои процеси в Общината започнаха да се движат далеч по-бързо. И едно от нещата, с които се гордея е точно това - бързото темпо на работа. Когато Общинският съвет свърши своята работа, приеме решения, това ангажира и колегите надолу по веригата да бъдат експедитивни. Строителни предприемачи са ми казвали, че в началото на мандата процедурата за смяна на регулация е траела година и половина, сега срокът е съкратен наполовина. 

-         Първенци сте и в още една класация – по брой взети решения. Тук отново Община Родопи изпреварва Община Пловдив, как?

-         Да, така е, факт! Общините с приети решения на абсолютна база в национален план е столична община, следвана от Стара Загора, Бургас, Варна. За 2022 ние сме първи по абсолютен брой приети решения, със сесии от рекорден брой от 174 точки. Хората едва ли си дават сметка, но е изключително трудно да задържиш вниманието на общинските съветници и да запазиш форма през цялата сесия. Аз мога да разкажа за тази „рекордна сесия“ от 174 точки.  Започнахме със 27 души кворум и завършихме с 28 души – имахме закъснял колега, което мисля, че всеки председател на Общински съвет може да разбере какво точно означава това. Същата тази сесия е може би прецедент в историята на Общинските съвети у нас изобщо. И когато имаш една такава сесия и Общинският съвет свърши своята работа, това ангажира и колегите, които изпълняват решенията. Както казах, така се ускорява темпото на работа и всеки служител по веригата се налага да работи по-бързо. Времето е пари, а всеки инвеститор иска бързодействие, той няма време да чака. 

-         Колко решения на ОбС Родопи успя да върне областният управител?

-         За миналата година имаме 2 върнати решения, иначе от началото на мандата са точно 4, но те се отнасят до технически грешки. Едно от тях беше върнато, заради недоглеждане на колегите от администрацията в отдел „Общинска собственост“, които при копи-пейст, в документа са оставили и част от стария текст. За такъв тип технически грешки говоря. А те се случват, факт!

-       Вие като председател на Общинския съвет задавате тона на сесията, ускорявате темпото за вземане на решенията, "дирижирате" сесията. Одобрените решения обаче се реализират от кмета и неговата администрация и той е във фокуса на вниманието, а Вашата работа остава в сянка за хората...

-         Общинският съвет е законодателната местна власт. Да, кметът реже лента, но работата е свършена преди това от Общинския съвет. Хората не си дават сметка за това и по тази причина нашата работа остава някак скрита и често е неглижирана. 

Аз не спирам да повтарям напоследък, че ако държавата се управлява така, както ние -  в нашия Общински съвет, правителство щяхме да имаме много отдавна. Всеки един общински съветник в Родопи много отдавна е надраснал чисто партийните си предразсъдъци и работи с мисъл и в полза на хората в Община Родопи. Моя грижа и задача от първия ден на встъпването ми в длъжност е, това да е така.    

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив  title= 19:00 Локомотив Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Локомотив София Локомотив София  title= 21:15 Локомотив София Левски https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ