Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 25 юни 2024 г.
вторник, 25 юни 2024 г.
1 / 1
Георги Цанков - председател на ОбС - Родопи
Георги Цанков - председател на ОбС - Родопи

Георги Цанков: В Общински съвет – Родопи няма напрежение и груб тон

Автор: Огняна Генева
Публикувана: петък, 21 април 2023 г.

Без напрежение и груб тон протичат заседанията на Общинския съвет в Община Родопи през този управленски мандат. Това са впечатленията на председателя му Георги Цанков, който ръководи сесиите с участието на 29-ма съветници – представители на различни политически партии и движения.

Г-н Цанков, звучи малко невероятно подобно съглашателство между разнопосочни политически представители в ОбС-Родопи, как да повярвам?

За тези 3 години и 6 месеца (към днешна дата от началото на управленския мандат) ние сме взели 2437 решения, от които 2400 с пълно мнозинство.

И много често се дразня, когато кметът на Общината (бел. авт. - Павел Михайлов) нарече някой от общинските съветници: „Опозиция!“ или "Той е опозиция". Е, каква опозиция, като се работи в името на Общината при Общински съвет, съставен от различни политически партии, които в официалното политическо пространство са пълни опоненти и даже антиподи един на друг? Вземането на едно консенсусно решение е много трудно.

Как се случва тогава това?

В разговори преди сесия с всяка една от групите, в това да ги убедиш, че всяко едно решение е наистина правилно. Когато има нещо неизяснено, минава по съответните комисии втори, че и 3-ти път. През това време сме направили необходимите консултации – или с кмета на населеното място, или със специалист (според конкретния проблем) и всякакви неясни или будещи най-малкото съмнение казуси, са изчистени и прозрачни. Затова в нашия Общински съвет няма напрежение, няма груб тон, който се наблюдава на други места.

За което допринася и Вашата фигура като председател?

Разбира се, това е част моята работа. Така разбирам и така ръководя Общинския съвет в „Родопи“.

Излиза, че сте обединител на съветниците в „Родопи“, г-н Цанков?

Нескромно ще прозвучи, но с оглед казаното до тук, излиза, че – да. (смее се).

Кое е най-емблематичното решение през този мандат за Вас като председател на Общинския съвет?

Емблематично успешно или емблематично неуспешно?

Нека започнем с емблематично неуспешното …

Не успяхме да решим неприемането или неангажирането на фирма, която да направи ОУП (Общия устройствен план на Община Родопи). Защото, при този наплив през последните две години, особено след преживения COVID, голяма част от хората, живеещи в града, избраха да се завърнат на село, заради контакта с природата, че има лъч и зеленина, че има възможност да направи дворче, че има възможност, ако щеш да засади дръвче или зеленчук. Заради целия този интерес към селата от Родопската яка, поради близостта им до големия град, са и проблемите. Примерът е най-ярък в Белащица с питането, защо измежду къщите изниква огромен хотел или например болница. Няма пречка това да е така. Докато няма Общ устройствен план, ще е така. Много често се случва някой да си купи парцел с намерение да строи къща, друг пък купува по-голям парцел и иска да прави предприятие за битова химия, да кажем. Ето, това нещо е проблем. И затова ОУП е изключително важен. Водили сме неведнъж разговори на тая тема с кмета на Общината.  Той е съгласен, че е абсолютно важно. Но за 3 години и 6 месеца и ако не ме лъже паметта в последните два бюджета, които сме приемали, са заложени средства за ОУП, за съжаление нямаме направена нито една стъпка в тая посока.

Друг сериозен проблем е също и проблемът с кариерите - както с действащите в момента, така и с инвестиционните намерения за изграждането на нови. Те, по мое мнение, би трябвало да се насочват към населени места с по-малко жители, към обезлюдени райони дори, за да се избегне общественото напрежение. 

А емблематично успешното?

Това, че някои процеси в Общината започнаха да се движат далеч по-бързо. Едно от нещата, с които се гордея е бързото темпо на работа. Когато и Общинският съвет свърши своята работа, приеме решения, това ангажира и колегите надолу по веригата да бъдат експедитивни.

Строителни предприемачи са ми казвали, че сега процедурата за смяна на регулация е съкратена наполовина като срок.

Ние сме имали сесии със 170-180 точки в дневния ред на заседанията. Не съм сигурен, но мисля, че това е прецедент в историята на Общинските съвети у нас изобщо. И когато имаш една такава сесия и Общинският съвет свърши своята работа, това ангажира и колегите, които изпълняват решенията. Така се ускорява темпото на работа и всеки служител по веригата се налага да работи по-бързо. Времето е пари, а всеки инвеститор иска бързодействие, той няма време да чака.

Когато решенията са взети и процедурите задвижени, идва ред на рязането на лентички. Там е кметът. Незнам дали жителите на община "Родопи" си дават сметка, че зад всяка отрязана лентичка за откриването на обект стои нашия труд – моят и на всички общински съветници.

И да, това е емблематично успешното в Община Родопи.

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Колумбия Колумбия title= 01:00 Колумбия Парагвай https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Бразилия Бразилия title= 04:00 Бразилия Коста Рика https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
АУ