Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 1
Гергьовден е! / снимка: Уикипедия
Гергьовден е! / снимка: Уикипедия

Гергьовден е!


Публикувана: събота, 6 май 2023 г.

В Деня на Свети Георги Победоносец пловдивският митрополит Николай ще освети новопостроения храм в чест на светите архангели в Старинен Пловдив от 11 часа на ул. "Княз Церетелев" 27. 

Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 г. – 23 април 303 г.) е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра. Той е почитан и от източните и от западните християнски църкви, а също така и в исляма. По времето на император Диоклециан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен след чудото с убиването на ламята, той е покровител на Англия, България, Русия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква в Гърция и Румъния чества паметта му на 23 април. Българската православна църква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Северна Македония, Сърбия и Черна гора честват светията на 6 май. 

В България 6 май е също така е официален държавен празник - честваме Деня на храбростта на Българската армия.

Свети Георги е сред най-почитаните у нас, а в народния календар празнуваме Гергьовден. Най-разпространеното вярване е това, че Св. Георги и Св. Димитър са братя близнаци. Между тях е поделена годината. Така от Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а от Димитровден до Гергьовден - зимната.

Според традицията, семейство, в което има именик -  Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо, Галя, трябва да заколи агне – първото, родено през годината. Пече се цяло и се носи в църквата, за да бъде осветено. След края на празника костите му се заравят в земята.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО