Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 1
Голяма Богородица е! / снимка: Дарик
Голяма Богородица е! / снимка: Дарик

Голяма Богородица е! Почитаме Божията майка


Публикувана: вторник, 15 август 2023 г.

Българската православна църква и католическата църква отбелязват Успение на Пресвета Богородица - един от дванайсетте големи християнски празници. Това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си - Иисус Христос.

Три дни преди това Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание било да види Светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренесли пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Нейното тяло е положено в пещера, затворена със скала, в Гетсиманската градина.

Когато няколко дни по-късно закъснелият апостол Тома отива да се поклони пред Света Богородица, той намира в пещерата единствено плащеницата ѝ.

След това Пресвета Богородица се явява пред апостолите, обкръжена от ангели и им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всички дни”.

Според църковния канон, на този ден да се отслужва тържествена литургия и се прави „Въздигане на хляба” или т.нар. „панагия”.

Ритуалът включва замесване и изпичане на питки с брашно от осветено зърно, които после се разчупват ритуално и се изяждат заедно от всички празнуващи.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица. Малка Богородица е рождението на Божията майка, което се отбелязва на 8 септември.

По традиция големи Богородични тържества се провеждат в Бачковския и Рилския манастир. Свещеници осветяват курбани за здраве и благоденствие. 

Всяка година чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” привлича стотици поклонници в Троянския Балкан. След Божествената литургия, от светата обител тръгва литийно шествие с чудотворната икона до малък параклис в местността "Могилата", където светинята била донесена за първи път от странстващи монаси. Там се отслужва водосвет, а после всеки от дошлите има възможност да се поклони пред образа на Божията Майка.

Храмовия си празник отбелязва и Драгалевският манастир, където също се стичат хиляди богомолци.

В днешния 15 август Знеполският епископ Арсений ще възглави Архиерейска света литургия от 9.00 часа в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО