Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Концерт на Музикалното даде бляскав старт на тазгодишния Есенен салон на изкуствата в Пловдив


Публикувана: събота, 2 септември 2023 г.

Есенният салон на изкуствата Пловдив 2023 - най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове, бе открит официално снощи на древната сцена на Античния театър в Пловдив, с мащабен тържествен концерт „Пловдив – звезди от музика" на НУМТИ „Добрин Петков" Пловдив.

Събитието бе посветено на 100-годишнината от рождението на патрона на училището - Добрин Петков (1923 – 1987) и в него участваха сборен симфоничен оркестър от настоящи и бивши възпитаници, солистите Емма Тахмизян – пиано (САЩ) и Мони Симеонов – цигулка (САЩ), под диригентската палка на Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, възпитаник на Пловдивското музикално училище и Константин Добройков – главен диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти", диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков" и също възпитаник на Пловдивското музикално училище. 

„Тази вечер, с особено вълнение, ентусиазъм и почит към родното училище, на тази знакова за Пловдив сцена застават множество настоящи и бивши възпитаници на Пловдивското музикално училище – като част от състава на симфоничния оркестър, и възпитаници, утвърдили се като едни от най-ярките музиканти на съвременната българска музикална сцена и артисти от световна величина – солистите в програмата: пианистката Емма Тахмизян и цигуларят Мони Симеонов, и диригентите маестро Найден Тодоров и маестро Константин Добройков, за да сътворят пред вас, уважаема публика, едно незабравимо събитие, един паметен музикален празник, с надеждата и вярата той да се превърне в част от най-значимите успехи в седемдесет и осем годишния творчески летопис на Пловдивското музикално училище!", каза в емоционалното си слово на откриването Нели Попова  - Коева.

В качеството си на директор на институцията-организатор на концерта, тя изказа огромната си благодарност на Община Пловдив за финансирането на музикално събитие, част от културния календар на града за 2023 г. и на спомоществователите, след което покани на сцената заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Много се вълнувам, че днес можем да поставим началото на един уникален формат за България - Есенния салон на изкуството в Пловдив. Той се провежда за 19-ти път и  всяка година, когато в община Пловдив го планираме, ние искаме да покажем нещо ново и различно, но целта ни винаги е била да бъде нещо лично и да е подарък  за пловдивчани и гости на  града. Щастлив съм, че се обърнахме към правилните хора – Музикалното училище. Точните хора, които могат да напомнят и покажат какво е Пловдив. А Пловдив е две неща – култура и талант. А кой е храмът , който ги ражда?  Един от най-изявените е Музикалното училище - НУМТИ „Добрин Петков". Идеята на днешното събитие е да покажем как мисиятата и заветът на Маестро Добрин Петков се предават от поколение на поколение. Щастлив съм, че тук са Найден Тодоров и Константин Добройков, Емма Тахмизян и Мони Симеонов. Изключително важно е за всички млади, които се учат в момента, да виждат какво са постигнали техните предшественици и как се пази завета на Маестрото. Поздравявам ви за днешния празник, поздравявам всички бивши и настоящи възпитаници и преподаватели, които сте в публиката. Пожелавам ви да пазите завета на Маестро Добрин Петков и да продължавате да творите така както го правите, защото това радва нас - пловдивчани и обживява нашия прекрасен град!", каза в приветствието си към участниците и гостите Пламен Панов.

Публиката проследи с вълнение „Силата да носиш името Добрин Петков" – прожекция на документални кадри за живота и творческата дейност на Добрин Петков и историята на Пловдивското музикално училище. В програмата на концерта бяха включени: Джузепе Верди – Увертюра към операта „Силата на съдбата", Панчо Владигеров – Песен, из „Българска сюита", за цигулка и оркестър, Жорж Бизе – Фарандола, из Сюита „Арлезианката", Морис Равел –  Рапсодия „Циганка", за цигулка и оркестър, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 5 Op. 73 Es dur.

По повод провеждането на незабравимото музикално събитие, НУМТИ „Добрин Петков" получи многобройни поздравителни адреси от цялата страна и десетки кошници с цветя от благодарната публика.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО