Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1

Ландшафтен архитект от "Източен" представи в Полша най-хубавите два парка в Пловдив


Публикувана: вторник, 22 август 2023 г.

Най-хубавите два парка в Пловдив представи на форум в Полша ландшафтният архитект Елица Янева, която е част от екипа на район "Източен" и единствения представител от града на събитието.

Янева разясни българското законодателство, прилагано при изграждането и формирането на градски територии, осигуряване на достъпна среда, третирането на строителните отпадъци, отделяни по време на строителството, дейността на общинските предприятия "Градини и паркове“ и "Чистота“.

Интерес предизвика и вече изградената компостираща инсталация и необходимостта от разсадник, който да осигурява растителност за нуждите на града.

Като добри примери от България тя представени парк "Каменица“ – добре функциониращ и реализиран парк в градска среда, Цар-Симеоновата градина - част от градинско-парковото изкуство и наследство на град Пловдив и еко-парк в гр. Стамболийски, като добра алтернатива за жителите - близка дестинация до втория по големина град в България

Обсъдени бяха и възможностите за социализация на открито, като всеки представител разказа как се прилага на практика тази дейност в родната му страна – основно чрез организиране на събития в открити градски пространства, чрез включването на децата в различни активности и социални дейности.

Споделиха се и прилаганите подходи в район "Източен“ с провеждането на различни събития - театър и кино на открито, публични мероприятия, даващи възможност за изява на децата и учащите в детските и учебните заведения на територията на районната администрация, подобряване на средата, чрез внасянето на растителност с цел визуална, шумова и прахова изолация. Обсъдиха се начините за изграждане и подборът на детски съоръжения при изграждането на детски площадки и изборът на подходящи настилки за това.

Ландшафтен архитект Елица Янева разказа, че когато се формират градски територии с техните прилежащи зелени площи, инфраструктура, паркинги и детски площадки, трябва да се прилагат устойчиви подходи, съобразени с националните, местните и европейски изисквания и стандарти за влаганите материали и осигуряване на спокойна, приветлива и чиста градска среда.

Тя смята, че чрез усилена работа, ясна визия и посока, и екип от добри специалисти, град Пловдив и в частност – район "Източен“ може да представи добри решения за социализирани "зелени“ пространства на международно ниво.

Горд от изявата на своя служител, районният кмет Иван Стоянов написа в социалната мрега:

"Браво на Елица!
Горд съм, че в "Източен" сме страхотен екип, благодарение, на който се случиха и ще се случват толкова добри решения за хората!".

Тя му отвърна лаконично: "Аз съм горда, че съм част от Вашия екип, господин Стоянов!"

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО