Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Македония трабва да бъде кауза на българите, заяви Александър Сиди

Автор: Огняна Генева
Публикувана: събота, 11 юни 2022 г.

Северномакедонският политик  Петър Колев и българският съпредседател на ВМРО Александър Сиди се срещнаха с пловдивчани и отправиха послание: „Не предавай Македония!“.

Срещата в Пловдив е част от обиколката им из цялата страна, започнала преди седмица във Враца и  Мездра. 

Двамата се срещат с хората, за да им разкажат простичко и на достъпен език, защо темата „Македония“ е важна за нас – българите и какво няма да ни кажат открито политиците.

Ето какво споделиха пред GustoNews.bg:

Петър Колев: Това, което българите в Македония очакват, че българският народ и българските институции ще отстояват позицията, която е подкрепена от целия български народ, независимо дали живее в България или - не, по отношение на изискванията и спора с Македония. В последния период от време имаше много спекулации и дезинформация, че България е готова да направи някакъв компромис в тази посока. Това би било поредния и може би най-жесток удар срещу българщината в Македония, защото нашето очакване е, че точно България ще бъде тази страна, която най-силно ще отстоява правата ни и това да бъдем  пълноправни граждани на Република Северна Македония. Което между другото е и основна европейска ценност. 

Александър Сиди: Петър Колев е един български патриот роден в Щип – място, където са родени Тодор Александров и Иван Михайлов, той е човек, който говори спокойно за проблемите на Македония, на българите в Македония. Заедно с него предприехме обиколка из цялата страна, за да разкажем на хората всичко ясно защо започнахме тази кауза: „Не предавай Македония“. Тук аз съм не в качеството си на съпредседател на ВМРО, а съм в качеството си на човек, който е изкушен от темата „Македония“ вече повече от 20 години. С Петър сме приятели, Петър е председател на първата, засега, партия в Македония, която е мъниче, но съм сигурен, че ще уякне с времето и идваме, за да разкажем какво е точно Македония и защо не трябва да предаваме Македония днес. Най-малкото, заради тежестта на тези десетки и стотици хиляди загинали по бойните полета наши предци, за да я има днес Македония и хора като Петър Колев, родени оттам границата и съответно отсам границата.

Започнахме във Враца, Мездра, сега сме в Пловдив, продължаваме в малки и по-големи населени места, за да разкажем на хората за Македония и има ли смисъл от това вето от нашата страна. Защото, нашите управляващи – днес са управляващи, утре никой няма да ги помни, но толкова дръзко, нагло , арогантно и цинично продаване на България не е било. Прощавайте, ама на една бележка да напишеш каква да е съдбата на хора като Петър Колев, на мен ми напомня на конференцията в Ялта. Така, че това е поводът да излезем и да говорим с хората спокойно – без емоция, без партийни лозунги, защото темата Македония не е кауза само на ВМРО, тя е кауза на цялата държава. И да, ВМРО е бил основен мотор през последните 130 години, затова да не забравяме, че оттатък Осогово живеят българи, но в крайна сметка това трябва да бъде кауза на всеки един български гражданин, защото Македония, както бе казал един български президент от Пловдив (бел. ред. – Петър Стоянов): „Македония е най-романтичната част от българската история!“. И ние трябва да я запазим, да запазим всичко, което носи българския дух в Македония. Кирилицата дойде от Охрид, от българския град Охрид, братя Миладинови написаха „Български народни песни от Струга“ и нямаме право да си позволим за нас, за нашите деца и следващите поколения, да забравим всичко това и да слушаме някакъв канадски измамник, който ни казва: „Забравете историята, да гледаме напред!“. Да, де, ама напред няма как да има, без да имаш минало. И това, че някой може просто ей така да се откаже от Родината си и да отиде някъде другаде да живее няма лошо, това е негов избор, но в крайна сметка тази е Родина е наша. Ние нямаме резервна, за разлика от него. Нашата собствена Родина се крепи на историята, на спомените, на традициите, на всички неща, за които ВМРО се бори. Когато хората си тръгват от залата, искаме у тях да остане убеждението, че има смисъл за човек като Петър Колев да се борят – защото в Щип – Македония, живеят българи.    

Петър Колев е северномакедонски политик, публицист и пробългарски активист от Северна Македония. Той е бивш член председател на сдружението „Македонско–българско приятелство“. Председател на политическа партия – Граждански демократичен съюз. 

Александър Сиди е съпредседател на ВМРО и член на 44-тото Народно Събрание.

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО