Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

"Малката русалка" помага на деца със специални потребности да заблестят


Публикувана: вторник, 13 юни 2023 г.

Пиесата „Малката русалка“, поставена на сцената на "Национална гимназия за сценични и екранни изкуства", ангажира деца със специални образователни потребности (СОП) от пловдивска област, които застанаха на сцената заедно с млади актьори от гимназията. 

"Отдадени, творчески настроени и много позитивни." - така описа младите участници със СОП режисьорът Димитър Атанасов. "Преди не съм работил с деца, за които светът изглежда по малко по-различен начин, но те определено озариха  моя личен свят с неизчерпаемата си светлина."

Идеята на постановката е да срещне деца със СОП с техни връстници от професионалното училище и да създаде среда, в която всички заедно да преодолеят границите в общуването чрез съвместна творческа изява в театъра, музиката и визуалните изкуства. 

"Да видиш такива прекрасни подрастващи да се обединяват около нещо смислено и красиво, докато се забавляват искрено, те кара да вярваш, че обществото ни върви в правилната посока. Вложихме много от себе си, за да реализираме това събитие, но вълнението, радостта и любопитството, които видяхме в очите на децата, бяха наистина безценни." - сподели ръководителят на проекта Ели Шопова. 

Постановката "Малката русалка" е част от поредица творчески събития, които целят преодоляване на социалната изолация, подпомагане развитието на умения за себеизразяване и създаване на по-добри възможности за участие на деца със специални образователни потребности и техните родители в обществения и културен живот на Пловдив. 

Пиесата се осъществява по проект "Заедно творим" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства / Работа с общности и групи в неравностойно положение". Инициативата се реализира от Национално сдружение за единство и партньорство, с партньори: РЦППО – Пловдив, Община Пловдив, Професионална гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИ „Добрин Петков“, Медицински университет – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“.

Постановката „Малката русалка“ ще се играе още два пъти – на 18 и 21 септември – В Градска библиотека – Асеновград и на сцената на Медицински университет – Пловдив.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО