Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Наш министър и двама от Конго откриха учебната година в Аграрния университет


Публикувана: понеделник, 11 септември 2023 г.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков и две бивши възпитанички на пловдивския Аграрен университет, израснали до министри в Конго, участваха в откриването на учебната година във висшето училище.

Университетът е водещ в рейтинговата система на висшите училища в страната в направленията "Растениевъдство" и "Растителна защита" и е разпознаваем в Европа, посочи Цоков. 

Министърът припомни, че АУ е член на европейския алианс UNIGREEN, което по думите му дава много възможности за студентите. Той посочи, че университетът дава добра реализация на студентите си и бизнесът оценява високо качеството на подготовката на студентите. Първокурсниците тази година в университета са повече от 500, а през близо 80-годишната история на висшето училище са завършили 30 хил. души - агрономи, инженери, икономисти, като повече от 3000 от тях са чуждестранни граждани, каза още Цоков.

Нов акцент в образователната ни дейност са съвместните специалности и програми с български и чуждестранни университети за развиване на нови умения и компетенции, каза в словото си ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. По думите в момента във висшето училище се обучават студенти от Пакистан, Южна Африка, Гърция, Турция, Молдова, Украйна, Монголия и Китай. Студенти от Бангладеш, Египет, Камерун, Нигерия, Пакистан и Словения, обучавани в университета, са получили двойните си дипломи по международна магистърска програма "Почвознание", по която обучаваме вече трета година, допълни Янчева.

Специални гости на церемонията бяха министрите на горското стопанство на Конго Розали Матоидо и на социалните дейности Ирен Мбоку-Кимбаца, които са възпитаници на висшето училище. Знанията и опитът, придобити тук, ни тласнаха от различни области от научна-изследователска и преподавателската дейност в нашия университет до поста на министри, каза пред студентите Матоидо. Тя се обърна към тях с думите, че областта им на обучение е вълнуваща, много важна, взискателна и очакванията са многобройни, "защото изследванията ни дават шанс за гарантиране на продоволствена сигурност на съгражданите ни и цялото човечество".

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет в града Александър Държиков, посланикът на България в Конго Янко Йорданов, представители на общинската администрация, ректори на висши училища в Пловдив, представители на бизнеса.

Източник: БНР, Марица

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО