Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 2
снимка: twitter.com
снимка: twitter.com
2 / 2
снимка: twitter.com
снимка: twitter.com

Неочакван инцидент с кортежа на Радев в Австрия


Публикувана: вторник, 27 юни 2023 г.

С кортежа на българският президент Румен Радев се е случил инцидент, но без никакви толкова дълготрайни и сериозни последици, съобщи БЛИЦ, позовавайки се на Vienna online.

Случилото се е станало в Долна Австрия, докато държавният глава е пътувал към Европейския форум в Гьотвайг. Екоактивисти от "Последно поколение" са блокирали кортежа от автомобили, с които се е придвижвал българският държавен глава, разказва изданието.

Дирекцията на полицията в провинция Долна Австрия потвърждава за инцидента - двама активисти са застанали на пътното платно, спрели са движението за кратко, както и са хвърлили димка. Личните данни на активистите са били записани, не е имало арести, заявяват от полицията.

Инцидентът бил плод на грешка - екоактивистите от "Последно поколение" изобщо не са имали за цел да пречат на Румен Радев, а са объркали конвоя - мислили са, че демонстрират пред федералния канцлер Карл Нехамер.

По-късно говорителят на Нехамер Даниел Косак потвърди в Twitter, че това е бил погрешен конвой.

"Скъпи любители на климата, не блокирахте канцлера, а конвоя на българския президент", написа той в Twitter, като споделя снимките от акцията на Letzte Generation.

От тях се вижда как младежи седят на пътното платно със сигнални жилетки, а други мятат оранжев прах срещу патрулен автомобил на полицията, предвождащ лимузините.

Полицията в провинция Долна Австрия е потвърдила, че двама активисти са се изправили срещу кортежа, пръснали са оцветен прах във въздуха и след това бързо са се залепили за асфалта, така че да попречат на движението.

Българският президент Румен Радев беше в Австрия за кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ), и участва в Европейски форум Вахау по покана на Карл Нехамер. Темата на форума е била „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“.

Източник: БЛИЦ

 

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО