Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

сряда, 17 април 2024 г.
сряда, 17 април 2024 г.
1 / 1

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2023г.


Публикувана: понеделник, 18 септември 2023 г.

Пловдивският Общински съвет прие бюджета на Общината за настоящата 2023г.

С 34 гласа „за“, 7 „против“ и двама „въздържали се“ финансовата рамка за тази година беше гласувана на едно четене за около час и половина. Тя е с 20% по-висока от миналогодишния бюджет и е в размер на над 655 милиона лева. На въпрос как би определил бюджета кметът Здравко Димитров заяви пред журналисти:

 „Бюджетът на Пловдив е пряко отражение на държавния бюджет и наше. Имаме 19 милиона, които да си вземем от държавата, за европроекти, които трябва да ни ги върнат. Този общински съвет ни отказа 13 милиона за училище, 8 милиона за саниране на сградата, за инсенератора също отказаха“, подчерта той.

Зам.-кметът по финансите Величко Родопски посочи, че на този етап приходите са ниски, а събираемостта – малка. Очакванията му са, че след като пловдивчани се завърнат от отпуските си, ще започнат да плащат данъците и таксите си. По думите му миналата година събираемостта е била около 74%, а надеждата е, че тази година бюджетът ще бъде изпълнен в по-голямата му част.

По думите на Родопски разходите са завишени почти по всички пера.

Бюджетът бе приет с няколко допълнения, като в зала бяха направени още четири предложения, от които бяха гласувани само две. Едното бе на ГЕРБ – от парите за нова инфраструктура в „Тракия“ в размер на  5 милиона 236 хиляди лева, 200 хиляди да се заложат в тазгодишните разходи, а останалите – за догодина. Другото бе на д-р Атанас Баташки, който предложи 20 хиляди лева да се заделят за изграждане на съоръжение, предпазващо пешеходците на Копривщица на източната му страна срещу изхода на ул. „Младежка“.  

„Предлагат ни да подпишем един бюджет с огромна дупка, с нови проекти без финансиране и със страхове, които пловдивчани, не са виждали в близката си история. Този бюджет е силно показателен за управлението на Здравко Димитров“, коментира Владимир Славенски от Демократична България. По думите му предвидените в бюджета 19 милиона лева от продажба на общинско имущество са така поставени, сякаш общината е най-големият брокер на недвижими имоти. Той посочи, че капиталовата програма много трудно може да се изпълни, при положение, че се очаква събираемост много по-малка от 70%. Славенски заяви, че групата на ДБ ще гласува против бюджета, тъй като с него не се решават проблемите на Пловдив нито в транспорта, нито с презастрояването, а рисковете за финансите на града са съвсем реални.

„Днес приемаме бюджет със 100 млн.лв. дефицит. Нямаме завършен нито един нов инфраструктурен обект, но имаме бюджет, който самият финансов зам кмет казва ,че е неизпълним. Никога Пловдив в своята 30-годишна история не е имал толкова слабо управление и не е бил в такова състояние“, коментира независимият общински съветник Слави Георгиев. По думите му това предопределя да се вдигнат местните данъци и такси, а 100 млн.лв. са изхарчени от бъдещето на пловдивчани, без да се отчетат разходите, които се генерират. Георгиев посочи, че още с встъпването си следващите управляващи ще трябва да актуализират бюджета.

„Говорим си за сирене, а днес гласуваме имитиращ продукт“, коментира от трибуната Стефан Послийски от ВМРО. В близо 18-минутна реч той разкритикува бюджета, но заяви, че заедно с групите съветници, които съставляват новата коалиция „Съединени за Пловдив“, подкрепят бюджета, защото трябва да бъде гласуван.

Веселка Христамян предложи повече пари за здравеопазване и настоя към функция здравеопазване да бъдат прехвърлени 963 хил.лв., които да дойдат от приходите за продажба на Транспортна болница. Предложението й обаче беше отхвърлено. 

Източник: БНР

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Монреал Кънейдиънс Монреал Кънейдиънс title= 02:10 Монреал Кънейдиънс Детройт Ред Уингс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ню Орлиънс Пеликанс Ню Орлиънс Пеликанс title= 02:40 Ню Орлиънс Пеликанс Лос Анджелис Лейкърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3420.png
Ванкувър Канъкс Ванкувър Канъкс title= 05:10 Ванкувър Канъкс Калгари Флеймс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Сакраменто Кингс Сакраменто Кингс title= 05:10 Сакраменто Кингс Голдън Стейт Уориърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Улсан Хюндай Улсан Хюндай  title= 13:00 Улсан Хюндай Йокохама Ф. Маринос https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Абдиш-Ата Абдиш-Ата title= 15:00 Абдиш-Ата Сентрал Коуст Маринърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/1498.png
ВК Марица (Ж) ВК Марица (Ж) title= 18:30 ВК Марица (Ж) ВК ЦСКА (Ж) https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
ЦСКА София ЦСКА София title= 19:00 ЦСКА София Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Манчестър Сити Манчестър Сити title= 22:00 Манчестър Сити Реал Мадрид https://winner.bg/statics/uploads/tv/722.png
Байерн Мюнхен Байерн Мюнхен title= 22:00 Байерн Мюнхен Арсенал https://winner.bg/statics/uploads/tv/93.png
АУ