Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 1
Одобриха проект към Закона за отбраната и въоръжените сили / снимка: БНР
Одобриха проект към Закона за отбраната и въоръжените сили / снимка: БНР

Одобриха проект към Закона за отбраната и въоръжените сили


Публикувана: сряда, 11 януари 2023 г.

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

С проекта на закон се създава законова уредба за изпълнение на конституционните задължения на българските въоръжени сили, на съюзните задължения на страната в НАТО и ангажиментите по Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Регламентират се случаите на участие на въоръжените сили в състава на многонационални военни формирования при провеждане на операции, мисии и други международни инициативи на територията на страната.
Регламентира се процесът по осъществяване на оперативното ръководство, националният контрол и прехвърлянето на правомощията за оперативното управление на формированията, когато те изпълняват задачи на територията на страната.

Създава се изрична уредба, регламентираща срока на участието на българските военнослужещи на длъжности в международна организация или инициатива в операция, или мисия на територията на страната.

Осигурява се централизиран модел за разпореждане с излишни движими вещи с общо предназначение, така както това е уредено за излишните движими вещи, представляващи продукти, свързани с отбраната, включително оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия с цел да се даде възможност за бързо освобождаване от тях, чрез способите в Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане, директно от местата на тяхното съхранение, без да е необходимо да бъдат транспортирани и съхранявани от други длъжностни лица в различни от досегашните складови райони.
Уеднаквява се срокът за командироване на представители на МО с този на мандата на служителите на МВнР в задграничните представителства. По този начин ще се постигне синергия между служителите на двете ведомства при отстояване на националните интереси и реализиране на политиките на България, в контекста на членството на страната в НАТО и ЕС.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
стАРТирай лятото