Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1
снимка: ФБ Оркестър Опера Пловдив
снимка: ФБ Оркестър Опера Пловдив

Оркестърът на Операта с протестно писмо, заради проваления ремонт на Концертна зала


Публикувана: понеделник, 17 юли 2023 г.

Оркестърът на Държавна опера - Пловдив излезе с остро писмо, адресирано до президент, премиер, Народно събрание, държавни институции, партии и медии, заради поредното спиране на обществената поръчка за реконструкцията и ремонта на Концертна зала.

Сградата към днешна даата е заключена, при осигурени средства и готов проект. Тъй като сагата продължава вече 8 години, музикантите са принудени да репетират в неподходящи условия, което поражда недоволството им.

Ето и пълния текст на протестното им писмо:

"Уважаеми дами и господа,
За помощ към Вас се обръщат музикантите от симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив. Повод за това писмо е поредното спиране на обществената поръчка за ремонт на Концертната зала в гр. Пловдив. Повече от 8 години единствената концертна зала в града, която е и официално седалище на Държавна опера – гр.Пловдив е затворена заради ремонт, който не може да се случи. От 2015г. ние - музикантите от оркестъра, сме принудени всекидневно да работим в  помещение – част от бивш тютюнев склад, което по никакъв начин не отговаря на никакви норми за вида работа, която извършваме в него. Помещението - за което институцията заплаща наем, е недостатъчно като големина, без адекватна климатизация и отопление, без вентилация, необходима за събирането на над 100 човека на едно място, с един вход-изход и нисък таван. За акустични изисквания, на каквито би трябвало да отговаря зала, в която се правят 90% от репетициите на оркестъра – включително и репетиции с хор и солисти - за всички представления и концерти на Операта, дори не може да се говори.

През всичките тези години  се води полемика относно „ Дом за пловдивската опера“ в Пловдив, предлагани бяха всевъзможни варианти, някои направо абсурдни. Кампанията беше непрекъснато подновявана и не достигна до никакви реални резултати. И през всичкото това време Концертната зала – собственост на държавата и реален дом на операта стои затворена и чака да бъде ремонтирана. Затворена – от 2015г, през цялата 2019г, когато Пловдив беше Европейска столица на културата и градът реално не разполагаше с нито една акустична зала за концерти на закрито и до ден днешен.

Свикнали сме в България нещата да не се случват поради липса на средства, но в случая средствата за ремонт на Концертна зала са налични от няколко години. За нас това е необяснимо чиновническо безхаберие, граничещо с безстопанственост.

Ръководството на Държавна опера – Пловдив положи огромни усилия този ремонт да започне и да бъде завършен, но това така и не се случи. Всеки път по различни причини.

Настояваме Държавата в лицето на Министерството на култура незабавно да възобнови процедурата и да избере изпълнител за ремонта на Концертна зала – гр. Пловдив! След започване на строително-монтажните работи да оповестява ежемесечно за напредъка на дейностите по ремонта и да се погрижи този ремонт да бъде извършен възможно най–бързо и качествено.

Времето за чакане изтече! Концертна зала – гр. Пловдив трябва да бъде ремонтирана неабавно и Операта да се прибере в своя дом. Домът на Пловдивска опера е Концертна зала!"

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО