Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 1
снимка: БНР
снимка: БНР

Още 3 млн. лв. трябват за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив


Публикувана: понеделник, 26 юни 2023 г.

Още 3 млн. лв. трябват за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив, на този етап има осигурени 3,5 млн. лв. От тях 2,7 млн. лева са по подписан договор с район Централен и Министерството на културата, 800 000 лева са от Министерството на образованието и науката. Това стана ясно при символичната първа копка на ремонтните дейности на училището - паметник на културата.

На официалната церемония кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви: "Всички общински ръководства сме задължени на това училище. В този мандат успяхме да започнем реставрацията на Хуманитарната гимназия. Всички сме длъжни да съхраняваме историята ни. Нашите деца заслужават не само нови технологии, но и условия, в които да учат."

Министърът на културата, доскорошен директор на Театъра под тепетата - Кръстю Кръстев, поднесе емоционално приветствие към присъстващите на церемонията: "Това е едно от сакралните места на Пловдив. Бях щастлив и горд, че този ремонт ще се случи, когато ми съобщиха за него. Когато човек си представи, че тук е учил Любен Каравелов, че тук Васил Левски вече е мислил за своята организация, това е люлката на строителите на съвременна България. Това училище е изключителна гордост за всички ни. Министерството на културата помогна за този ремонт. Това е отдаване на почит към тези, които да започнали оттук и за тези, които днес учат тук. Това е много сложен ремонт, защото ще възстановим сградата в първоначалния ѝ вид. За всички дейности ще следи екип на НИНКН."

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който бе и своеобразен домакин на събитието обясни, че в момента няма предложение от общинските съветници за финансиране на ремонтните дейности на школото. Според него, ако те гласуват отпускането на средства от бюджета, то размерът им трябва да е около 3 млн. лева. С тях би се гарантирала 100%-та реализация на първия етап от строителните дейности на Хуманитарната гимназия. 

През втория етап, когато ще започнат вътрешните ремонти, ще се търси целево финансиране от страна на държавата. 

Първият етап на строителството трябва да приключи до началото на новата учебна година. Няма да се прекъсват учебните занятия и учениците няма да бъдат премествани в други училища. Вторият етап е предвиден за 2024 година.

Цялата сума на ремонтите, за двата етапа, е общо 11 млн. лева. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО