Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 1

Парламентът се разтресе от скандали и взаимни обвинения


Публикувана: четвъртък, 1 юни 2023 г.

Парламентът се разтресе от скандали и взаимни обвинения. Причината е скандал между ПП и "Възраждане". 

Всичко тръгна от депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков, който  се опита да прочете декларация, в отговор на такава, прочетена от парламентарната група на „Възраждане“.

Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна: "въпреки, че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение". Той неколкократно бе прекъсван по време на опита си да прочете декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ.

Малко след това депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев се изплю върху Божанков. 

По време на брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в последните дни са налице атаки срещу парламентарната република. 

"В момента, в който те излязат на трибуната, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат" - това са думи на "Възраждане". Нека да е ясно - България е парламентарна република, европейска и демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че тези аспекти на България ще останат независимо от предизвикателствата и ще работим, за да имаме работещо правителство”. 

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че партията му няма да търпи позорното поведение на ПП. 

"Това, на което станахме свидетели в пленарната зала, е поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия - ПП. Ние тази простащина повече няма да я търпим. На трибуната излизат хора, които говорят мръсотии, те са позор за човешкия род", заяви той. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Росен Желязков, който разпусна парламента след скандала и определи случващото се в Народното събрание като "дъно и разруха". 

"Председателят на НС Росен Желязков нанесе пореден удар върху парламентаризма. Не може да блокираш работата на парламента, защото екстремисти и фашисти са се сбили в парламента. Той носи отговорност за това.", заяви Нинова и посочи, че БСП няма място в коалиция на страха, на омерта, на имунитет, коалиция, която иска да спаси Борисов от правосъдие, а от друга страна да удовлетворят "на ламтежите на ПП-ДБ за  власт и  пари", които, по думите ѝ, са предали хиляди хора от площадите, заради ламтежите за милиони", каза Нинова.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще има санкции за всички участници в скандала. 

"Ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите", категоричен бе той. 

"Продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението", каза Желязков, относно изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова, че е "блокирал работата на Народното събрание." 

Президентът Румен Радев разкритикува водените разговори и опити за съставяне на правителство между ПП и ГЕРБ. 

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения." - каза държавният глава преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

"Срамните записи от партийното заседание на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите пометоха миловидната им евроатлантическа фасада. Те разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, „подписани с кръв“, за погром в институциите, за държавна измяна. Записите предизвикаха изключително негативни коментари за България в европейски медии и с тях бяха дискредитирани европейски лидери", заяви президентът.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
стАРТирай лятото