Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

събота, 20 юли 2024 г.
събота, 20 юли 2024 г.
1 / 1

Пловдив обяви пълна готовност за Световното първенство по гребане 19-23 юли


Публикувана: четвъртък, 6 юли 2023 г.

Пловдив е готов и вече посреща първите отбори, които ще участват в Световното първенство по гребане за младежи до 23 години. Състезанието ще се проведе на 2,5-километровия гребен канал в града, като първите стартове са на 19 юли, а финалите – на 23 юли. На пресконференция председателят на организационния комитет на това най-голямо състезание за годината Иван Попов припомни, че първенства от този ранг се провеждат в града под тепетата от 1999 година насам и това е дванадесетото домакинство на Пловдив на толкова голямо състезание. „Тази година се очертава да бъде много силна като посещаемост на спортистите, като до днес са акредитирани 1214 гребци от 58 страни с 2 повече от предишното. Първи на гребния канал влязоха да тренират спортистите от Парагвай, а късно утре вечер пристигат силните гребци от Нова Зеландия. Ще се състезават и гребци от Русия и Беларус с ограничен брой лодки под флага на Световната федерация по гребане. Доволен съм от предварителната работа по подготовката на състезанието. Имаме силната подкрепа на община Пловдив, на Българската федерация по гребане и на Министерството на спорта. Организационният комитет вече има достатъчно опит, за да премине Световното първенство гладко и без проблеми. Официалното откриване на Световното първенство за младежи до 23 години ще бъде на 18 юли от 18,30 часа в Летния театър на Пловдив." - заяви Иван Попов.

Организаторите са помислили и за това да не остане замърсяване след струпването на толкова много хора на гребната база. Специализирана компания ще събира пластмасовите бутилки от вода както в зоната за публика, така и в хангарите на гребците. Целта ни е да намалим екологичния отпечатък и ще споделим опита си със следващите организатори на състезания от висок ранг, каза Даниел Христов – секретар на Организационния комитет на Световното първенство. Ще бъдат поставени 3 „шишеяда", които не само събират PVC опаковки и алуминиеви кенчета, но и ги подготвят за транспортиране до рециклиращи предприятия. Друг „зелен" акцент на първенството е електрическият камион, който ще обслужва състезатели, съдии и публика.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков съобщи, че Световното първенство ще напълни 18-20 от най-големите хотели на Пловдив само със състезателите и треньорите. Няма информация колко още хотели ще бъдат заети от близките и роднините на състезателите. Очаква се също рязко покачване на търсенето на храна в ресторантите на града, висока заетост на таксиметровите компании, нарастване на потреблението на различни видове туристически услуги. И всичко това става в момент, когато туристическият бизнес в града обикновено се свива, защото пловдивчани излизат от града и отиват на почивка, заяви заместник-кметът Титюков. Той очаква с нетърпение икономическата оценка на Световната федерация по гребане, която досега е отчитала приходи за града и страната около 10 млн. евро при предишни състезания. В този смисъл Световното първенство е и доходоносно за нашия град, заключи Титюков.

Петима елитни български гребци ще мерят сили с най-силните в света на състезанието в Пловдив. Те ще участват с 3 лодки – двойка без кърмчия /Иван Янкулов и Цветомир Маринов/, двойка скул лека категория /Григоров и Иван Йорданов/ и единична лодка – скиф /Емил Нейков/. Отчитам, че това е скромно представяне на страната ни, но напоследък е трудно да съберем деца, които да тренират гребане, обясни Свилен Нейков – председател на Българската федерация по гребане. Той сподели, че винаги има изкушение сред домакините на световни първенства по гребане да пуснат повече състезатели просто да опитат силите си и да се сравнят с най-добрите. Но никак не е добре тези лодки да останат последни в своите дисциплини. Освен това има нормативи, които трябва да бъдат покрити от гребците, за да участват на Световното първенство. Очакванията са българският скифьор Емил Нейков да се представи силно и да воюва за медал.

Източник: Gustosport.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив  title= 19:00 Локомотив Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Локомотив София Локомотив София  title= 21:15 Локомотив София Левски https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
стАРТирай лятото