Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 16 юни 2024 г.
неделя, 16 юни 2024 г.
1 / 1

Пловдив откупува спорния терен на Гребната за над 30 млн. лв.


Публикувана: четвъртък, 7 септември 2023 г.

С 35 гласа "за", 7 "против" и 1 "въздържал се" пловдивските общински съветници приеха предложението на община Пловдив да купи малко над 67 декара от терена в парк "Отдих и култура", зада го запази като парк. Против бяха съветниците от ДБ. 

Предложената от продавача "Тея инвест" цена е близо 29 милиона лева без ДДС.

10% от сумата ще бъде платена при сключването на договора, а останалата да се изплаща по 30% в следващите три поредни години 2024 г., 2025 г. и 2026 г.

Преди гласуването граждани протестираха срещу сделката. Те не бяха допуснати да кажат аргументи против предложението за начина за осъществяване на сделката в зала. Но с викове "мафия" и аплодисменти не допуснаха и кмета Здравко Димитров до микрофона, за да изложи аргументи за предложението си. 

Председателят на ОбС Александър Държиков даде 20 минутна пауза. 

След нея Здравко Димитров определи като популистко и предизборно твърдението на протестиращите, че предложената за продажба цена на терена е много висока. По думите му, оценката е направена напълно прозрачно, като в състава на комисията са били включени и техни представители. 

Димитров бе категоричен, че държавата трябва да се намеси финансово за да подпомогне изпълнението на важните за града проекти. Крайно време е, община Пловдив, в която има и други две общини, и в която ежедневно влизат 6 млн коли, да продължава да няма околовръстно шосе. Системата няма как да издържи - нито здравната, която по време на ковид лекуваше цяла Южна България". Той уточни, че ще поиска с открито писмо средства за почистването на река Марица. Димитров каза още, че днешното решение за придобиване на имота от общината е единственото възможно и че теренът остава за озеленяване. Кметът обаче попита защо никой не е обърнал внимание на факта как преди това имотът е бил изгубен от общината, а сега възниква напрежение около желанието й да си го върне

Теренът и неговото запазване като зелена площ има дълга история, още от времето, когато е в капитала на дружеството увеселителен парк Пловдив.Идеята така  и не се реализира, но апортирната от общината земя минава в частни ръце.

Целият имот от 81 декара и сега е част от парка, но с новия Общ устройствен план бе разрешено застрояването му, което предизвика бурни граждански протести за запазване на зеления пояс на Гребната база. След няколкомесечни преговори със собственика на имота той е предложил да продаде на общината близо 68 декара от него, а цената бе определена от независим оценител.

Източник: БНР

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Едмънтън Ойлърс Едмънтън Ойлърс  title= 03:10 Едмънтън Ойлърс Флорида Пантърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3422.png
Алекс Перес Алекс Перес  title= 07:30 Алекс Перес Тацуро Тайра https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Полша Полша  title= 16:00 Полша Нидерландия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Полша Полша  title= 16:00 Полша Нидерландия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Словения Словения  title= 19:00 Словения Дания https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Реал Овиедо Реал Овиедо  title= 19:30 Реал Овиедо Еспаньол https://winner.bg/statics/uploads/tv/3427.png
Сърбия Сърбия  title= 22:00 Сърбия Англия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Сърбия Сърбия  title= 22:00 Сърбия Англия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
АУ