Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 27 май 2024 г.
понеделник, 27 май 2024 г.
1 / 5
Директорът на РИМ - Пловдив Стоян Иванов получава дарението
Директорът на РИМ - Пловдив Стоян Иванов получава дарението
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Пловдивският Исторически музей получи дарение - медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“


Публикувана: сряда, 12 април 2023 г.

Регионалният исторически музей в Пловдив е сред четирите български музея, получили като дарение по един екземпляр от сребърния възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“.

Дарението е от българския частен монетен двор „Булминт“. Възпоменателният медал е отсечен от 15 гр. чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество, по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата. 

Медалът стана част от експозициите на Националния исторически музей в София, Регионалния исторически музей в Пловдив, Националния музей „Васил Левски“ в Карлово и Регионалния исторически музей в Ловеч.

Някои от даренията бяха връчени лично. Юлияна Стоянова, офис - мениджър на шоурума на „Булминт“ в столицата, връчи дарението на директора на НИМ-София доц. Бони Петрунова, а регионалният мениджър Цветелина Герчева връчи дарението за РИМ-Пловдив на директора на музея Стоян Иванов.

Решението за даряването бе взето след като се установи, че ограничения тираж на единия размер на медала „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ – 1873 броя, няма да позволи на всички желаещи да се сдобият с възпоменателното изделие. Присъствието на медала в музейни експозиции ще позволи на повече хора да го видят. 

Възпоменателният медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ е отсечен в два размера. Първият е с диаметър 32,5 мм и тегло 15 гр. и е изработен в тираж от 1873 броя. Числото е специално избрано, за да отговаря на годината на гибелта на Васил Левски – 1873 г.

Вторият размер от същата серия е внушителен – с диаметър 220 мм и тегло 15 кг. Тиражът му е изключително лимитиран – 15 броя, които се изработват по поръчка. В избора на брой и тегло, и на двете разновидности на медала, отново има символика: числото 15 е производно на 150. 

Аверсът (лицевата част) на медала представя Дякона в една от най-разпознаваемите му пози – с поглед към бъдещето, съпътстван от един от най-популярните му призиви: „Дела трябват, а не думи“. На реверса (гърба) на медала, в пряка зависимост от придобитото при лъвски скок име, е изобразен царствен лъв, в чиято грива е вплетено посланието „150 години безсмъртие“.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Далас Маверикс Далас Маверикс  title= 03:10 Далас Маверикс Минесота Тимбъруулвс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Славия Славия  title= 20:00 Славия ЦСКА 1948 https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Ботев Пловдив Ботев Пловдив  title= 20:00 Ботев Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3420.png
Ал Насър Рияд Ал Насър Рияд  title= 21:00 Ал Насър Рияд Ал Итихад Джеда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Фортуна Дюселдорф Фортуна Дюселдорф  title= 21:30 Фортуна Дюселдорф Бохум https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
АУ