Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1
Почина проф. Павел Герджиков
Почина проф. Павел Герджиков

Почина проф. Павел Герджиков


Публикувана: понеделник, 23 януари 2023 г.

В неделния 22 януари в София почина проф. Павел Герджиков. Той беше изтъкнат оперен певец, режисьор и педагог. 

"Сбогом, Учителю! Стотици са тези, чийто живот и съдба си променил към добро, и всички ние страдаме! Светъл път!", написа в профила си в социалната мрежа ректорът на АМТИИ - Пловдив Тони Шекерджиева - Новак.

"Много ще ми липсвате, Маестро! Благодаря, че Ви имаше, благодаря че ме научихте на всичко..! Поклон и светъл път!!!", написа Дима Димитрова - режисьор в Опера Пловдив.

"Епоха в българската музика!", "Рядко ерудиран и интелигентен човек!", са част от коментарите в мрежата.

Проф. Павел Герджиков бе изтъкнат оперен певец, режисьор и педагог. Роден е на 21 май 1938 г. в гр. Кърджали. Негова баба е актрисата Кина Герджикова – звезда на Народния театър в началото на 20 в., роднина на Петко Славейков. По линия на Герджиковия род той е свързан с много интелектуални фамилии – с акад. Николай Райнов и Стефан Гечев. Прадядо му – Иван Герджиков, е депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия. Младият Герджиков учи оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов. Завършва ДМА (1961) и специализира в Берлин. Дебютира в Софийската опера 23-годишен. Има над 100 роли като солист, сред които са Фигаро в „Сватбата на Фигаро”, Папагено във „Вълшебната флейта”, Галицки в „Княз Игор”. Реализирал е десетки постановки като режисьор. Добре познат е на публиката от оперните театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Носител е на редица държавни отличия: ордените „Стара планина” и „Св. св. Кирил и Методий”, наградите „Марин Големинов”, „Златен будилник” на БНР. Обиколил е всички континенти, стигнал е до най-високите етажи на театралната и музикалната йерархия. Преподаваше актьорско майсторство и оперна режисура от 50 години в Националната музикална академия.  

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО