Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 1
Икона на Света Неделя / снимка: Интернет
Икона на Света Неделя / снимка: Интернет

Почитаме Света Неделя


Публикувана: петък, 7 юли 2023 г.

Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е светица и великомъченица, сред най-тачените от българите. 

По време на царуването на Асеневци (12 – 13 в.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. Патриарх Евтимий Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя“.

Според преданията, описани и от патриарх Евтимий, Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите си Доротей и Евсевия. Още в ранно детство е възпитана в Христовите истини.

Съвсем млада, решава да посвети живота си на Бог. Това е времето на император Диоклетиан, на гонения и жестока разправа с християните – преследвани, затваряни в тъмници, заточвани или насила карани да се отрекат от вярата си. Неделя е хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите ѝ - заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на нейните рани, както и нейния отказ да се поклони на езическите идоли, принуждават властите да я осъдят на смърт. Преди да бъде изпълнена присъдата (7 юли 289г.), тя отправя молитва към Бога и му предава духа си.

Затова, че Св. Неделя е изключително тачена по нашите земи, в центъра на София е изградена църква, която носи нейното име. Столичната църква "Св. Неделя" е катедрала на Софийската митрополия.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО