Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 26 септември 2023 г.
вторник, 26 септември 2023 г.
1 / 1
Света Марина
Света Марина

Почитаме Света великомъченица Марина


Публикувана: понеделник, 17 юли 2023 г.

Българската православна църква почита днес празника на света великомъченица Марина. Според житието ѝ, тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век. Възпитана е от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

По това време римското управление жестоко преследвало християните, много от които се криели в пустините и планините. Мнозина пък оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Господ Иисус Христос. Когато била на 16 години, тя срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания.

Молитвите ѝ към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението, навели Олимврий на мисълта да я удави. Хората му донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господ да ѝ развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и светлина огряла Марина. Тя стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия.

В народната традиция името на Светицата се свързва с предпазване от огън и мълнии, това е и третият ден от Горещниците. Затова е наричана още "Огнена Марина". Покровителка е на жътвата, нивите и сеитбите и символизира небесния огън.

В Странджа (на места и Родопите) света Марина се почита като повелителка на змиите. В този край култът към светицата е силен и неслучайно тези места са осеяни с множество малки параклисчета и лековити извори, носещи нейното име. Тук Света Марина е смятана за сестра на гръмовержеца свети Илия и на иконите от странджанския край светицата е изобразена с кошница, от която се подават змийски глави. Според поверието, ако на този ден някой види змия, я кълне с думите: "Нека света Марина да те умарини!"

В Деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува град Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на този регион.

Имен ден имат: Марина, Марин, Маринка, Маринчо, Маринела.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО