Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1
Президентът Румен Радев / снимка: БНР
Президентът Румен Радев / снимка: БНР

Положителен COVID-тест отменя участието на Радев в Десетия глобален форум в Баку


Публикувана: събота, 11 март 2023 г.

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие свой офис в България. Това заяви президентът Румен Радев след видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът между двамата президенти се проведе чрез видеоконферентна връзка, след като Румен Радев даде положителен резултат от тест за COVID и впоследствие му бяха направени още два теста, които бяха отрицателни. Въпреки че президентът Радев се чувства добре, няма никакви симптоми и беше тестван двукратно отрицателно, той отмени участието си в Десетия глобален форум в Баку. 

Според Румен Радев разкриването на офис в България на азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) е знак за сериозните намерения за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката.

Отварянето на офиса беше договорено по време на посещението на Илхам Алиев миналата година в София, а двамата президенти днес обсъдиха хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия. Президентът допълни, че е поканил азербайджанския си колега на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта, като отбеляза, че Solidarity Ring е изцяло в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките, тяхната сигурност и диверсификация.

„Чрез интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за България, но това е само началото“, заяви Румен Радев.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании, работещи на газ, да получават горивото от Азербайджан при изключително благоприятни условия, а заедно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Държавният глава посочи, че политическият диалог на най-високо политическо ниво е важно условие за задълбочаването на сътрудничеството между двете държави във всички области от взаимен интерес, не само енергетиката. Той допълни, че след посещението на президента Алиев в София миналата година е постигнат напредък за разширяване на търговско-икономическите връзки. 

По-рано президентът се срещна в Баку с представители на бизнеса. Разговорът бе организиран от Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата. 

Източник: БТА

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО