Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1
инж. Александър Държиков 
Председател на Общински съвет Пловдив
инж. Александър Държиков  Председател на Общински съвет Пловдив

Председателят на Общински съвет - Пловдив: Цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще!


Публикувана: сряда, 6 септември 2023 г.

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив. 

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от светлите дати в българската история – символ на единението ни като народ и вяра в собствените сили. Ден, в който българският народ като един разкъса оковите на Берлинския договор, обрекъл ни на насилствено разделение. Не е случаен и фактът, че именно Пловдив бе достойната сцена на този безпрецедентен акт. Тук биеше най-силно националният пулс още от времето на църковните борби. Тук бе неизлечим споменът за турските зверства по време на Априлското въстание. Тук идеята за обединение намери благодатна почва и безгранична смелост да бъде извършено родолюбивото дело.

Нашите предци показаха силата на българския дух, обединявайки се в името на Отечеството и оставяйки настрана своето лично благополучие. Те бяха водени единствено и само от идеята за национално обединение, доказвайки по категоричен начин, че съединението прави силата.

Цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Преди 138 години нашите предци вярваха, че сами държат съдбата на Отечеството си. Тази вяра ги водеше по пътя на това родолюбиво дело, с което те поставиха достоен венец на  възрожденския устрем на поколения българи за свобода и обединение на Отечеството.

Изтеклите 138 години промениха нас и нашата Родина, но никога не заличиха този величествен акт от родовата ни памет. Длъжни сме да помним саможертвата на прадедите ни и техния подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения. 

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !


инж. Александър Държиков 
Председател на Общински съвет Пловдив

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО