Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 25 юни 2024 г.
вторник, 25 юни 2024 г.
1 / 1
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът: Има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт


Публикувана: четвъртък, 18 май 2023 г.

"Говоря от три години, че има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт", заяви пред медиите президентът Румен Радев.

"Не искам да спекулираме с всякакви хипотези. Има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев - това е Висшият съдебен съвет (ВСС). Органът, който кадрува и който взема решения", допълни той.

Той подчерта, че оттам зависи всичко. "Надявам се от всичко, което излезе наяве - и за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те трябва да покажат независимост и следване на закона", каза той.

Радев коментира и идеята на Христо Иванов да бъде преосмислена институцията служебно правителство, за да може да се занимава само с изборите.

"Няма проблем, стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство. Стига да има компетенцията да пише закони, а не да не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост. И всичките закони после да ги прави служебното правителство, обясти той.

"Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство. Стига да организират прозрачни и справедливи търгове за газ, защото те го договаряха по телефона, а тъговете пак ги направи служебното правителство", подчерта президентът и допълни, че не са направили нищо нито за интерконектора, нито за постигане на договорености за слотове за втечнен газ в Гърция и Турция, където служебното правителство е разрешило стратегически за държавата въпроси.

Относно шансовете за съставяне на правителство президентът обясни, че по принцип не коментира втори и трети мандат преди да е изтекъл първият. "Ние следваме строго конституционната процедура.

Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи и да следва ясни приоритети и програма", каза още Радев и допълни, че ако се изгражда такъв кабинет, той да следва именно тази ясна посока. 

"Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърли сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието в гражданите", каза Радев.

Президентът отказа да коментира шансовете за връчване на втори и трети мандат, преди да са се изчерпали възможностите за реализиране на първия, но посочи: „Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у гражданите”.

Той коментира и темата Северна Македония. По думите на държавния глава ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища.

Те могат да работят в администрацията на всичк нива, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз", заяви президентът.

Държавният глава участва в Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Колумбия Колумбия title= 01:00 Колумбия Парагвай https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Бразилия Бразилия title= 04:00 Бразилия Коста Рика https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
АУ