Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът с първи коментар след срещата със Зеленски: Винаги съм защитавал българския интерес


Публикувана: понеделник, 10 юли 2023 г.

"Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки", коментира президентът Румен Радев по повод визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас. 

Това е първият коментар на президента, след срещата с украинския му колега, която се проведе миналия четвъртък.

"В тази ситуация, разбира се, най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал към 300 000 българи в Украйна", каза Радев.

И подчерта, че се надява Министерският съвет да спазва елементарните правила в протокола, и за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани с него.

"Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството?", запита той.

"Ще ви дам един пример - спомняте си, може би, че октомври месец миналата година един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа за членството на Украйна в НАТО към всички президенти. Тогава аз отказах да подпиша тази декларация с ясен мотив - приемането на Украйна в НАТО преди установяването на мир означава война над Русия", припомни президентът и добави, че "тогава се надигна страшен вой". "Изведнъж тези мои яростни критици промениха мнението си и приеха моята теза", заяви Радев.

Държавният глава риторично запита, дали изобщо имат собствено мислене, собствено мнение и позиция. "Те безпрекословно следват примера на големите държави-членки. Нашите управляващи, това е големият проблем, нямат свои мнения и нямат своя позиция", категоричен бе Радев.

"Ясно е едно - наливането на повече оръжия увеличава риска в тази война и то риск за всички ни, колкото и далече да ни изглежда тя", каза той. По думите му, продължава черна тенденция български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната.

По отношение на бъдещата среща на страните-членки на НАТО в Литва, Радев заяви: "Никой не задължава никоя страна-членка с какъвто и да е документ да участва в предоставянето на въоръжение".

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО