Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

събота, 20 юли 2024 г.
събота, 20 юли 2024 г.
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Проф. Учиков към първокурсниците на МУ : Малко са професиите, които не позволяват грешка, нашата е такава


Публикувана: петък, 15 септември 2023 г.

„Казват, че човек не избира сам лекарската професия, а тя избира него. Може би защото лекарите твърде често се озовават на границата между живота и смъртта и оценяват колко е важен настоящият момент. За добрия лекар няма работно време. Малко са професиите, които не позволяват грешка, нашата е такава“.

Това каза пред първокурсниците от специалност „Медицина“ на Медицинския университет деканът на Медицинския факултет проф. д-р Ангел Учиков, дмн. След тържественото откриване на новата академична година той приветства новоприетите медици в първа аудитория на Аудиторния комплекс. Проф. Учиков припомни деня, в който той е прекрачил за първи път прага на университета и ги увери, че знанието е онова, което ще ги направи уверени и отговорни.

„Не мога да ви обещая успех, но мога да ви уверя, че аз и моите колеги преподаватели, доказали се във времето, ще положим всички усилия да ви предадем своите знания и опит, както сме го правили за поколенията студенти преди вас“, каза проф. Учиков и завърши с мисълта на швейцарския лекар, учен и алхимик Парацелз: „Силата на лекаря е в неговото сърце“.

Приветствие съм студентите отправи почетният ректор на Медицинския университет и бивш ректор доц. д-р Георги Паскалев, дм. Той се върна в далечната 1963 г., когато е бил първокурсник: „Ние бяхме толкова плахи и неуверени, а сега виждам бистри погледи и усмихнати лица. Толкова много млади хора биха искали да са на ваше място днес, така че имайте самочувствието на победители, то ще ви трябва и за в бъдеще. Превърнете времето тук в съзидание“, обърна се доц. Паскалев към първокурсниците.

Деканът проф. Учиков го покани заедно да връчат награди на студентите, приети с най-висок успех. Това бяха Катерина Георгиева – с максимален бал 42, и Мерве Хасан – с бал 41,94. Те получиха атлас по анатомия и пулсоксиметър, за да следят редовно пулса си, предвид нелеките дни, които ги очакват в университета.

На финала новоприетите студенти по медицина посадиха дърво на випуска пред сградата на Аудиторния комплекс.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив  title= 19:00 Локомотив Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Локомотив София Локомотив София  title= 21:15 Локомотив София Левски https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
стАРТирай лятото