Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 1
Иван Гешев / снимка: news.lex.bg
Иван Гешев / снимка: news.lex.bg

Прокурори от ВСС поискаха освобождаването на Гешев


Публикувана: петък, 12 май 2023 г.

В деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано днес предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

С него се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а мотивът за предложението е тежко нарушение на служебните задължения.

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

В предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, който се случи на 1 май.

В документа се посочва, че на мястото на инцидента идва заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който довежда със себе си гражданин на Държавата Израел. Той е представен на директора на НСлС и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, както и на следователите, които са на място, като "израелски експерт по контратероризъм", доведен по разпореждане на Иван Гешев.

Членовете на Прокурорската колегия заявяват, че чуждият гражданин е допуснат на мястото на взрива и се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност.

Подписалите предложението отбелязват, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава устни указания на органите на досъдебното производство (следователи).

„Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор“ по конституция. Също така допълват, че е нарушен Наказателно-процесуалният кодекс, защото на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването, по устно разпореждане на главния прокурор.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", се казва в предложението за освобождаване на главния прокурор, отправено до Пленума на Висшия съдебен съвет.

Кадровиците допълват, че действията на Иван Гешев по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения.

Кадровиците се позовават на изказвания на Иван Гешев, Ясен Тодоров и Борислав Сарафов пред медии във връзка с взрива.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ