Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1

Пътуваща изложба представят българските ВВС за Деня на авиацията


Публикувана: сряда, 5 април 2023 г.

Пътуваща изложба на българските Военновъздушните сили, озаглавена „110 г. българска бойна авиация”, ще бъде представена пред пловдивската общественост на 7 април в 17:00 ч. на площад „Централен“, в близост до Военния клуб от страната на „Цар Симеоновата градина“.

Жителите и гостите на града ще могат да посетят изложбата в периода от 7 до 21 април 2023 г. и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри.
Експозицията ще бъде открита от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, а за празничното настроение ще допринесат изпълненията на Представителния духов оркестър на ВВС.
Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Авиационната изложбата беше тържествено открита за първи път в град София на 4 октомври 2022 г. на Моста на влюбените до НДК като част от мероприятията по отбелязване на 110 г. българска бойна авиация. Непосредствено в края на годината експозицията гостува и на град Ямбол. 
През настоящата 2023 г. Командването на ВВС планира да зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже своята изложба в повече от десет града.

Жаждата на човека да полети във въздуха, подражавайки на птиците започва от най-дълбока древност. Тя съпътства цялата му история и с неотслабваща сила продължава и до днес.

В зората на 20 век човечеството постигна хилядолетната си мечта – да завладее въздуха, този безкраен океан, който обгръща цялото земно кълбо.
В исторически план, България основателно може да се счита за една от първите страни в усвояването на въздушното пространство. На 19 август 1892 г. в град Пловдив на Първото всемирно промишлено изложение подпоручиците Васил Златаров и Константин Кънчев политат заедно с мосю Йожен Годар с балона “LaFrance”.

Много са основанията ни за гордост днес:

• българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет през 1910 г.;
• авиаторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател през 1912 г.;
• също той, осъществява първата в света нощна бомбардировка по време на Балканската война;
• Симеон Петров прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград;
• Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.
• през 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент;
• първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война;
• също по време на Балканската война, за първи път в световната история, са поставени основите на модерната авиационна организация – отделни аеропланни отделения, всяко със свой командир и квалифициран летателен състав, ремонтни работилници, организирано снабдяване с боеприпаси и гориво-смазочни материали за нуждите на аеропланните отделения.
Историята и настоящето ясно показват, че българската военна авиация винаги е на бойния си пост тогава, когато България има нужда от нея.

 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО