Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

вторник, 25 юни 2024 г.
вторник, 25 юни 2024 г.
1 / 1
Снимка: кадър Нова тв
Снимка: кадър Нова тв

Радев: Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна


Публикувана: вторник, 14 февруари 2023 г.

Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Нужни са ефективни закони и съдебна реформа. Това заяви президентът Румен Радев в първи коментар след като в петък американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък "Магнитски".  Коментарът той направи в родопското село Устина, където е специален гост на ритуала по зарязването на лозята по повод Трифон Зарезан.

“Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене”, заяви държавният глава и призова: “Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски".

Вторият списък “Магнитски” той определи като “силен политически сигнал към нас” и каза, че страната ни го приема “като оказване на помощ от партньор”. Радев каза също, че е “задължително антикорупционният закон да бъде приет от следващия парламент.

Президентът смята, че разширяването на списъка „Магнитски” с още имена на българи ще повлияе на изборите.

"Трябва да правим всичко възможно, така че ние да си вършим работата, а не да идва някой отвън и да ни посочва нашите проблеми”, допълни той. 

Относно поискания му импийчмънт от бивши депутати, Радев заяви: “Нека партиите на войната да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия”. 

“Мирът може  да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог”, допълни президентът Румен Радев. 

Той посочи, че служебното правителство е изпълнило решението на 48-ото НС за изпращане на военна помощ за Украйна. “Там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности”, припомни той.  

“Що се касае до това решение и призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ - нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите”, каза още държавният глава. 

“48-ото НС е парламентът, който се саморазпусна от страх. От страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент”, заяви Радев.

По думите му, именно 48-ото НС е саботирало правосъдната реформа, европейската ни интеграция и не е приело предложените от служебното правителство закони, “които облекчаваха и отвориха пътя ни към Шенген и еврозоната”. 

Той обвини депутати в посления парламент, че са приемали “съдбоносни решения  без никакъв анализ и оценка на риска”, както и са отклонили предложената от служебното правителство програма  “за реална модернизация на българската армия”. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Колумбия Колумбия title= 01:00 Колумбия Парагвай https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Флорида Пантърс Флорида Пантърс title= 03:10 Флорида Пантърс Едмънтън Ойлърс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Бразилия Бразилия title= 04:00 Бразилия Коста Рика https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Нидерландия Нидерландия title= 19:00 Нидерландия Австрия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Франция Франция title= 19:00 Франция Полша https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/2613.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Англия Англия title= 22:00 Англия Словения https://winner.bg/statics/uploads/tv/3425.png
Дания Дания title= 22:00 Дания Сърбия https://winner.bg/statics/uploads/tv/90.png
АУ