Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 3
Режисьорът Петко Бонев
Режисьорът Петко Бонев
2 / 3
3 / 3

Режисьорът Петко Бонев: Да живееш стопроцентово с „Цар Лъв“


Публикувана: сряда, 11 август 2021 г.

Хитовият спектакъл "Цар Лъв" гостува в Пловдив на 13 август от 21 часа на Античния театър. Билети - в мрежата на Grabo.bg.

РЕЖИСЬОРЪТ ПЕТКО БОНЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своята постановка на мюзикъла „Цар Лъв“, за националния кастинг и равностойните артисти от двата състава, 16-те главни роли, малките и пораснали Нала и Симба, Муфаса, шаманката Рафики и гладните хиени. Още - за разнородните сценични боеве, стилната хореография, незаменимия Страцимир Павлов и това, което прави един режисьор щастлив.. 

След мюзикълите на Петко Бонев на варненска сцена „Граф Монте Кристо“, „Зоро“ и „Парижката Света Богородица“ дойде ред и на „Цар Лъв“, при това премиера за България. Какво е за Вас "Цар Лъв"?

Страхотна отговорност и невероятно удоволствие е за мен да поставя този мюзикъл. За пръв път ще представим тази история на живо в жив музикален театър. Гордея се, че успях да подбера толкова талантливи хора. 

Да разбирам, че не Ви е било лесно на кастинга?

Да, не ми беше лесно, защото се явиха артисти от цяла България, кандидатстваха по 5-6 човека за роля и аз се чудех кого да избера. Конкуренцията беше много голяма, но смятам, че в края на краищата се спряхме на най-добрите. Всички попаднаха точно на местата си, както в гласово, така и в актьорско отношение. Трябва да призная, че съм повече от удовлетворен. За един режисьор е изключително важно да установи, че е направил точното разпределение.

Димитър Ялнъзов си партнира със своя син Максим. Доказателство ли е това за приемственост в поколенията?

Димитър Ялнъзов е прекрасен актьор и певец с много хубав глас, пресъздава чудесно отрицателния герой Скар. Работя добре с него, както и с другия Скар, Нейчо Петров - Реджи, който играе във втори мой мюзикъл. Да кажа още нещо за Ялнъзови. Максим, детето-чудо, както го наричат, е едва на 13 и гласът му мутира. Притеснихме се, защото не искахме да се откажем от участието на такова талантливо момче. Намерихме обаче начин, като свалихме малко детската му теситура и я поставихме леко баритонално. Помогна и неговата учителка, госпожа Маврова, така че сега всичко е наред. 

Как се поставя мюзикъл с 14 главни роли? 

Мисля дори, че са 16 главни роли. Всички са важни, като започнем с децата Нала и Симба, които зрителите очакват да видят още в началото, както при прочутия анимационен филм на Дисни. Участниците се справят вокално и танцувално много добре. Спецификата тук е, че Нала и Симба са противопоставени един на друг, всеки иска да покаже, че е по-добрият, което проличава особено в сценичния бой. Николай Дериволков постави чудесно доста боеве – с пръчки, с боздугани, а също и ръкопашни. Малките Нала и Симба например се бият с пръчки, наподобяващи дървени вилици, които по-късно хиените преобръщат и използват като китари, за да изпеят песента на гладните хиени, едно яко хард рок парче. 

Освен това боят между децата Нала и Симба се повтаря по-късно между порасналите вече Нала и Симба, в изпълнение на великолепните солисти на Държавна опера Варна Лилия Илиева и Велин Михайлов. По нищо не им отстъпват в същите роли и Борислав Веженов, също солист на Държавна опера Варна, и току-що завършилата НАТФИЗ Яница Халачева. Публиката, сигурен съм, ще бъде очарована от техните превъплъщения.

Само суперлативи мога да използвам за Виктор Ибришимов и Тихомир Трифонов в ролята на Муфаса. Виктор впечатлява със силното си сценично присъствие, Тихомир пък има интересен „кръгъл“ глас. Ами шаманката Рафики – карактерен персонаж, който изисква голямо вокално и актьорско майсторство. Ролята изпълняват 3 момичета –  Моника Иванова, Христина Джурова и Розалия Желязкова. 

Да отбележа още и страхотните Йоан Попов и Ненчо Костов като Тимон и Даниел Добрев и Лев Караван като Пумба. Всеки път, като ги гледам как репетират, съм готов да избухна в смях. 

Знам, че Ненчо Костов (с „Аскеер“ за изгряваща звезда за ролите на Димчо Дебелянов и Васил Левски) много искаше да играе в мюзикъл и ето че се получи...

Ненчо е изключителен актьор, разпределил съм го в 2 роли - Тимон и една от хиените. Хиените са всъщност гвоздеят на програмата. Характерни персонажи, в които нашите актьори са неузнаваеми, явно им допада това, което правят, раздават се максимално. Убеден съм, че ще покорят публиката. 

И нещо, което ми се случва за пръв път – един час преди репетиция всички са там, репетират си нещо. След репетиция остават и продължават самостоятелно да репетират.

Царството на „Цар Лъв“ е толкова привлекателно, че никой не иска да го напуска. Това може да се разглежда и като оценка за работата на режисьора. Вашата каква е?

Честно да ти кажа, тези деца ме правят истински щастлив. 

За пръв път във Варна ще бъде представена хореография на Анна Пампулова за мюзикъл.

Анна Пампулова е професионалист от висока класа, хореографията й както за отделните артисти, така и за ансамбъла е точна и стилна. В ансамбъла всъщност участват актьорите от вторите и третите роли, които събрахме в кастинга. Когато едните играят първите роли, другите участват в ансамбъла и обратно.

Пълна взаимозаменяемост?

Пълна взаимозаменяемост, за която трябва да благодаря на Анна Пампулова, също на Станислава Томова - хореографът на последните ми два варненски мюзикъла.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО