Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 1

Румънски сеизмолози свързват вчерашното силно земетресение със земетресенията в Турция


Публикувана: сряда, 7 юни 2023 г.

Земетресението от 5,2 по Рихтер, което беше регистрирано във вторник вечерта в Румъния, е имало интензитет от 7 степен по скалата на Меркали в епицентъра и е било усетено с интензитет 6 в района на Арад. Това съобщи директорът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску. 

По думите му земетресения с такава сила могат да причинят материални щети като пукнатини в стените или паднали комини. До момента са регистрирани 14 вторични труса, най-силният с магнитуд 3,2 по Рихтер. 

"Земетресенията, които се случиха в тази област, се дължат на контакта между Панонския басейн и планините Апусени. Този регион се характеризира с две системи от разломи. Източникът на тези земетресения е ротационното движение на Адриатическата микроплоча, което упражнява директен натиск върху нагънатата верига на Динарските планини. Този натиск се предава по-нататък към цялата система от литосферни блокове в състава на Панонския басейн. Това се дължи на земетресенията в Турция, които генерират верига от земетресения, като посоката на разпространение започва от Източното Средиземноморие", обясняват от Националния институт по геофизика.

"Стотици са повредените къщи след вчерашния трус - срутени покриви, паднали комини, напукани стени. Засегнат е покривът на местната болница. Нашата община е много близо до епицентъра на земетресението и то беше усетено много силно тук”, каза кметът на Гьорок Корнелиу Поп-Мородан, цитиран от Аджерпрес.

Над 100 комина са паднали в община Забрани, която също се намира близо до епицентъра.

"От снощи помагаме на хората да си ремонтират покривите и да отстранят паднали строителни елементи“, каза кметът на Забрани Дануц Кодрян, цитиран от Диджи24.

Вчерашното земетресение е усетено в Сърбия, Хърватия и Унгария. 

Днес следобед земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разлюля България. Часът бе 15:26, а епицентърът - районът Асеновград край Пловдив., съобщиха от Националния сеизмологичен център към НИГГГ-БАН.

За момента не е ясно имат ли връзка вчерашното и днешното земетресения.

Източник: БТА

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Пази горите от пожари!