Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 27 май 2024 г.
понеделник, 27 май 2024 г.
1 / 1
снимка: БТА
снимка: БТА

Руските състезатели няма да участват на Световното по гребане за младежи в Пловдив, отказват да подпишат декларация за неутрален статут


Публикувана: понеделник, 10 юли 2023 г.

Руските състезатели няма да пътуват за България за Световното първенство по гребане за младежи заради отказ да подпишат декларацията за неутрален статут, разработена от Международната федерация по гребане. Това каза за ТАСС президентът на Руската централа Алексей Свирин. Световното първенство за младежи ще се проведе от 19 до 23 юли в Пловдив.

"В събота получихме отрицателен отговор от Международната федерация на нашия вариант на документа, който трябва да бъде подписан от състезатели, треньори и специалисти, заминаващи за Световното първенство. В неделя ръководството на руската федерация препоръча на спортистите да не подписват декларацията във варианта, предложен от Световната централа. Състезателите и треньорите подкрепиха позицията на федерацията. Отказът от участие на Световното първенство до 23 години е изпратен до Международната централа", каза Свирин.

"Ние предложихме на Световното гребане да направи корекции в текста, за да се придържаме към Олимпийската харта и ценностите на спорта. По-специално, ние се застъпваме за изключването от декларацията на елементи, свързани с отношението на спортистите към специалната военна операция в Украйна, тъй като това е политика, а не спорт. В събота беше получен отговор, че формата на документа е предварително одобрена от Изпълнителния комитет на Международната федерация и нищо не може да бъде коригирано", добави президентът на руската централа.

От 3 до 10 септември Белград ще бъде домакин на Световното първенство по гребане за мъже и за жени, където ще се дават олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024.

"Що се отнася до участието ни в този турнир, все още работим по въпроса. Решението за участие на Световното първенство ще бъде взето през август", завърши Свирин.

Източник: БТА

Източник: Gustosport.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Далас Маверикс Далас Маверикс  title= 03:10 Далас Маверикс Минесота Тимбъруулвс https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
Славия Славия  title= 20:00 Славия ЦСКА 1948 https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Ботев Пловдив Ботев Пловдив  title= 20:00 Ботев Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3420.png
Ал Насър Рияд Ал Насър Рияд  title= 21:00 Ал Насър Рияд Ал Итихад Джеда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3426.png
Фортуна Дюселдорф Фортуна Дюселдорф  title= 21:30 Фортуна Дюселдорф Бохум https://winner.bg/statics/uploads/tv/3428.png
АУ