Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

С документален филм за театралния спектакъл „Коприна" БНТ отбелязва пет години ЕСК Пловдив


Публикувана: вторник, 5 септември 2023 г.

С документален филм за театралния спектакъл „Коприна" БНТ отбелязва в днешния 5 септември точно 5 години от избора на Пловдив за Европейска столица на културата.

В официалната селекция на Театралните олимпийски игри през 2023, сред постановките на колоси като: Теодорос Терзопулос, Сузуки Тадаши, Ромео Кастелучи,  Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Еуженио Барба  и много други,  е селектиран български спектакъл и това е „ Коприна".

Вестта  стига до  творческия екип в Пловдив по време на пореден репетиционен процес. И сякаш няма много време за еуфория от историческия факт, че България за първи път е в официалната програма на Световната театрална олимпиада. Това си спомня режисьорът Диана Добрева, часове преди спиращото дъха представление на „олимпийската" сцена в   театър „Гергели Чики" , Капошвар, Унгария. Екзалтираните, нестихващи повече от 20 минути аплаузи  след представлението за българските артисти е знак, че „Коприна" е събитие, чието значение предстои да осмислят.

Филмът на БНТ Пловдив е пътуване със създателите на спектакъла, в опит да бъде осветен творческия процес и да се създаде документ за поредното етапно представление в историята на пловдивския театър.

Красотата е  театралният език  на  спектакъла и едновременно с това – етичното послание на удивителния свят „Коприна". Безплътна, скрита в  текста, в актьорските превъплъщения, в сценичния говор, в интерактивните пространствени и визуални решения, сценографията, музикалната и звукова картина, ритъма и чувствената енергия на цялото, костюмите, които са още един свят в „Коприна".

За творческия тандем режисьор – драматург  изкушението  да превърнат във видима скритата, безплътна, невъзможна за театрална интерпретация история от романа на Алесандро Барико, е непреодолимо.  Марина Райчинова, Петя Диманова , Мира Каланова, Петко Танчев и Явор Карагитлиев  - това са другите имена в творческия екип на спектакъла; това е поредното общо пътуване в театралното. „Коприна" е втора част от трилогията „Пътуващият човек", създадена от  Драматичен театър – Пловдив (2019-2023г) по проекта „Пловдив- Европейска столица на културата".

„Пътят на човека в „Коприна" – казва Диана Добрева – е едно пътуване към изгубения рай."

„Този спектакъл има тайна. Изкуството пренася тайни. И това е неговият път" – вярва драматургът Александър Секулов.

„Аз виждам и усещам хората в залата : те не дишат! Това представление спира дъха!" – споделя Маргита Гошева, за която тайната в спектакъла е много важна и трябва да се пази.

За тайните на театралната природа, за вечността и любовта, за загадките на Изтока, в които гласовете на птиците, дъждовете, океана и ветровете са неделимо цяло, а човекът е част от тази красота – за всичко това е разговорът със създателите на „Коприна", който лентата на БНТ представя. Филмът е реализиран с подкрепата на отдел „Култура, археология и културно наследство" – Община Пловдив.

„Коприна" на БНТ Пловдив ще бъде излъчен на 5 септември, 19.00 часа по  БНТ2.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Sunset
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО