Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

С два спектакъла от Унгария и Румъния откриха Международния фестивал за театър и съвременен танц " Черната Кутия"


Публикувана: четвъртък, 1 юни 2023 г.

В Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив миналата вечер бе даден старта на 17-тото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната Кутия".  Тази година фестивалът включва международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария, които пловдивската публика може да види до 15 юни.

Приветствени думи и благодарности по време на откриването пръв от сцената отправи Недялко Славов – организатор на фестивала, който поздрави  участниците и публиката и от името на артистичния директор и селекционер на фестивала - Слава Младенова от фондация „Черната кутия". Той благодари на община Пловдив за дългогодишната подкрепа, тъй като фестивалът се провежда традиционно с подкрепата на община Пловдив и е неизменна част от Културния календар на града. От 2007 година до сега, в програмата на „Черната кутия" са селектирани новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят. В досегашните издания са участвали  154 спектакъла и събития от 31 страни и 4 континента. 

Официално фестивалът откри заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Той поздрави Недялко Славов и Слава Младенова за усилията, труда и вдъхновението, които влагат в организацията и провеждането на фестивала, защото на първо място не е никак лесно, а и защото "Черната кутия" е „специален фестивал", едно стойностно, културно събитие, което всяка година надгражда и се развива, за да провокира вярната публика с новаторски театрални постановки и танцови спектакли.

В деня на откриването, публиката видя два спектакъла – на Ференц Фехер от Унгария и неговия „Tofu P Potter" от 19 часа, а от 20.30 ч.  „Pappa Mia" на M STUDIO I от Румъния. Ференц Фехер е ярка фигура в света на унгарския танцов театър, чиито творби са представяни по целия свят. Стилът му е уникална и експресивна комбинация от freestyle dance, физически театър и анималистични движения. По спектакъла, в който той влезе в ролята на куче, Фехер е работил в продължение на 6 месеца, провокиран от времето в изолация заради световната пандемия от Ковид. След него румънското M Studio, създадено през 2005 г. като платформа за развитие на нови форми на изразяване и възможности в изкуството на движението показа в спектакъла запазената си марка. Стилът на компанията е сливане на съвременен танц, движение и физически театър. Te често работят с гост хореографи и спектаклите им са високо оценени сред международните танцови и театрални фестивали, компанията е представяла работата си в Унгария, Хърватия, Германия, Сърбия, Словакия, Полша, Иран, Доминиканската република, др.

Информация за следващите събития от програмата на фестивала, можете да намерите на официалната страница, както и във фейсбук страницата на" Черната Кутия".

 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ