Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Шеф на международната федерация: Световното гребане обича да се връща в Пловдив!


Публикувана: сряда, 19 юли 2023 г.

Започващото Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. е повече от ясно доказателство, че световното гребане обича Пловдив. Това заяви Патрик Ромбаут, член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гребане (World Rowing).

"Винаги е удоволствие да се върна в Пловдив. От 1999 година насам вече съм бил на 9 европейски или световно събития. Пловдив е единственото място, където за трети път ще се проведе Световно първенство за мъже и жени до 23 г. Това е повече от ясно доказателство, че световното гребане обича Пловдив. Че обича да се връща в Пловдив отново и отново", заяви Патрик Ромбаут.

"Макар да идвам от над 20 години тук, все още се чудя дали изобщо съществува дъжд в Пловдив", каза с широка усмивка шефът от Международната федерация. И отбеляза горещото посрещане на българска земя - в преносния и в буквалния смисъл. "Напълно сме убедени, че благодарение на опита и усилията на организационния комитет, ръководен от Иван Попов, на държавата, на местната власт в Пловдив и на Българската федерация по гребане ни очаква отлично първенство, независимо от горещото време", допълни той. 

"Световното първенство до 23 г. е едно от най-важните събития в нашия календар. Това е новата генерация от спортисти. Тук са бъдещи олимпийци - и за игрите в Париж догодина, но най-вече и за игрите през 2028 г.", каза още Ромбаут.

Той идва тук за първи път у нас като ръководител на съдийските екипи. Сега президент на журито е Владимир Меглич, а освен него има 18 съдии от 18 различни страни. Представител на България е Даниела Оронова. Съдиите създават комитет, който отговаря за феърплея в гребането и за създаване на равни условия на старта и по цялото трасе на всички гребци. 

„Оценяваме условията час след час и използваме 6 от 8-те гребни коридора, в които условията за всички наистина да са равни. В гребането феърплеят позволява всяка лодка да се премести в друг коридор при две условия: да не пречи и да не търси нечестно предимство", обясни той. И акцентира, че условията в Пловдив способстват за максимално равни условия за състезателите в различните коридори.

Но изтъкна, че от World Rowing продължават да имат една мечта за бъдещето, свързана с града. "Ние от Международната федерация продължаваме да пледираме пред община Пловдив и пред България тук да бъде изградено още едно успоредно водно трасе, което да може да се използва по време на големи състезания за загряване и отвеждане на гребците към старта. За мен това ще даде най-добрите условия за гребен спорт в света", заключи Патрик Ромбаут.

Световното в цифри

Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години привлече в Пловдив 1214 участници от 49 държави. На старта на гребния канал ще застанат над 282 лодки. Най-голям е отборът на САЩ, който идва тук с над 100 гребци. С много големи отбори са също Германия, Италия, Франция и Англия. Първи в Пловдив, още преди седмица, пристигнаха гребците на Парагвай и Нова Зеландия. Те ще имат предимството да се аклиматизират и да свикнат с най-бързата вода в света на гребната база – феномен, който се дължи на много голямата разлика в температурите на повърхностния слой и този под него.

"Убеден съм, че ни очаква изключително успешно първенство, благодарение на което светът на гребането ще говори с добро за Пловдив и България", заяви председателят на организационния комитет на световното Иван Попов.

Пример за младите 

"Гребането не е само спорт", заяви президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков. „Световното първенство в Пловдив е много ценно и като пример за по-младите хора. Пример, който могат да следват и да постигат успехи. А също и начин да намалим отрицателното влияние на улицата върху тях", каза той. 

Свилен Нейков вече е видя лодките и техните екипажи от различни страни и е силно впечатлен от сериозната им подготовка за първенството. „Сигурен съм, че това ще бъде силно състезание от световен мащаб. Виждаме „бум" на подготвени състезатели във възрастовата група до 23 години." - заключи големият спортист. 

Първенството „донесе" на български отбор по гребане поръчаните 3 нови лодки, с които равностойно да участва на квалификациите за олимпийските игри. Очакванията на Българската федерация по гребане са, че Министерството на младежта и спорта ще изпълни обещанието да финансира навреме тази покупка.

Гребните съоръжения по света 

За тях разказва Светла Оцетова – олимпийски и световен шампион по гребане, архитект, консултант на Международна федерация „Световно гребане" за изграждане на гребните съоръжения в Париж, Лос Анджелис и Брисбейн. Тя започна със сравнение. „Като специалист искам да припомня, че Гребната база в Пловдив е съоръжение, построено преди 40 години. То е отлично поддържано и развивано и това е причина тук да се организират най-големите състезания в Европа и света. Сравнимо е, а бих казала че в много отношения е и по-добро от съоръженията в Швейцария, Германия, Италия, които построиха своите гребни канали по-късно от Пловдив.

Накрая г-жа Оцетова оцени условията на гребното трасе за олимпиадата във Френция. То няма да предложи идеални и равни възможности за състезателите, защото има силен страничен вятър. Лично тя е препоръчала, а организаторите са направили специални пояси по цялата двукилометрова дистанция , които да спират поривите на вятъра и отчасти намаляват вълнението. Подобен опит беше използван и на олимпиадата в Токио, където Светла Оцетова отново бе специалистът, предложил подобренията.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков припомни, че община Пловдив инвестира през изминалите години средства за подобряване на условията на гребния канал и ако погледнем на тези средства не като на разход, а като на инвестиция можем да кажем, че тази инвестиция е печеливша за Пловдив. „В известен смисъл гребният канал се превърна в икономически мотор на града. През месец юли пловдивчани отиват на ваканция извън града, а сега тук идват близо 3000 платежоспособни туристи – състезатели, треньори, специалисти по гребане, родители и приятели на състезателите. Те запълват близо 20 хотела за 7 до 10 дни. Община Пловдив има следователно осъзнатия интерес да подкрепя и развитието на гребния канал и бъдещи големи състезания." - заключи той.

Екологични акценти

За първи път на такъв голям спортен форум е изградена цялостна система за разделно събиране на отпадъците. Това са основно пластмасови бутилки от минерална вода. Системата е изградена благодарение на партньорството на Организационния комитет на Световното първенство по гребане и най-голямата организация за разделно събиране и преработвателна отпадъци Екопак – България, както и сдружение „BG Бъди активен". По този начин Пловдив следва „зелените" принципи на Международната федерация „Световно гребане".

Другият еко-акцент, който изцяло зависи от организаторите на състезанието е да използват само електрически автомобили. В подготовката за състезанието и през всички състезателни дни се включи новият електрически камион на пловдивската фирма-производител Милара интернешънъл. Той поема преноса на по-тежки товари, включително големи стекове вода, навсякъде по гребното трасе. Фирма Хюндай предостави електрически автомобили, които ще бъдат използвани от коментаторите.

 

Източник: Gustosport.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ